In primul rand niciun institut de sondare a opiniei publice nu a prevazut procentul insemnat de romani care au mers la urne. Asocierea CURS-Avangarde a fost desemnata sa realizeze exit poll-ul oficial care a prezentat estimarea rezultatelor alegerilor europarlamentare din 26 mai, imediat dupa inchiderea urnelor. Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale oficiale, iar acum se poate vedea cat de precise sunt sondajele exit poll.

Rezultate oficiale BEC

Biroul Electoral Central a comunicat luni rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai. Potrivit rezultatelor BEC, ordinea partidelor a fost urmatoarea:

PNL 27%

PSD 22,5%

Alianta USR PLUS 22,36%

Pro Romania 6,43%

PMP 5,75%

UDMR 5,25%

Exit poll CURS-Avangarde

Spre comparatie, rezultatele exit poll comunicate de CURS-Avangarde pe 26 mai, la ora 23.00 (valabile pentru ora 21.00, inchiderea urnelor) au fost urmatoarele:

PNL 25,7%

PSD 25,7%

Alianta USR PLUS 23,9%

Pro Romania 5,7%

UDMR 5,4%

PMP 5,2%

Se observa ca exit pull-ul CURS-Avangarde a identificat corect partidele care urmau sa treaca pragul electoral.

Pe de alta parte, o neconcordanta majora privind primii doi clasati: in vreme ce CURS-Avangarde dadea egalitate intre PNL si PSD (25,7%), rezultatele finale au stabilit o diferenta importanta intre cele doua partide: 27% pentru PNL si doar 22,5% pentru PSD.

CURS-Avangarde a intervievat peste 20.000 de persoane pentru acest exit poll, la 200 de sectii de votare. Esantionul a fost stratificat pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.

Ponderea refuzurilor de a raspunde la chestionar a fost de circa 18%. Avand in vedere ponderea refuzurilor și alte dificultați intampinate in secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretica de eroare prevazuta pentru ancheta realizata in eșantionul de secții de votare din Romania este de +/-2%, la un nivel de incredere de 95%, potrivit CURS-Avangarde.

Exit poll Sociopol

In duminica alegerilor a mai aparut un exit poll, realizat de Sociopol. Estimarile Sociopol aratau astfel:

PNL 29%

PSD 27%

Alianta USR PLUS 23%

Pro Romania 6%

UDMR 5% (intra la limita pragului electoral)

ALDE 4% (sub pragul electoral)

PMP 3% (sub pragul electoral)

Spre deosebire de CURS-Avangarde, se observa ca Sociopol a stabilit corect ordinea primilor doi clasati, PNL si PSD, desi procentele au fost semnificativ gresite.

Pe de alta parte, Sociopol a lasat in afara Parlamentului European PMP, in vreme ce partidul lui Traian Basescu a trecut pragul electoral cu 5,75%, urmand sa trimita doi reprezentanti in PE, arata romaniatv.net.