Dacian Ciolos, ATAC DUR la adresa Anei Birchall: ”Isi ascunde propriile intarzieri si inactiuni, facand apel la tactica tipic PSD-ista – greaua mostenire lasata de fosta guvernare”!

477

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, încearcă, „prin declaraţii publice neadevărate” despre fostul Guvern, să ascundă „propriile întârzieri şi inacţiuni” în pregătirea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, declară fostul premier Dacian Cioloş şi fostul şef al Cancelariei prim-ministrului Dragoş Tudorache.

„Afirmaţiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern îşi scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă ‘grea moştenire’ pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern (…). Doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declaraţii publice neadevărate, să inducă o percepţie falsă asupra activităţii Guvernului din 2016, ascunzând astfel propriile întârzieri şi inacţiuni”, afirmă Cioloş şi Tudorache într-o declaraţie comună transmisă presei.

 

Cioloş şi Tudorache au reacţionat după ce, vineri, Birchall a spus că fostul Guvern a întârziat pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE, actualul Executiv fiind în situaţia de a se mobiliza pentru a recupera întârzierile.

„Această declaraţie este un gest neelegant, având în vedere că doamna Ana Birchall a participat şi a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, de calendarul şi măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE”, spun Cioloş şi Tudorache.

 

Aceştia precizează că actualul Guvern a înfiinţat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE, care este, de fapt, „o recomandare a Guvernului Cioloş dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria”.

Ei mai spun că recomandarea se regăseşte în documentele elaborate de Unitatea de pregătire a preşedinţiei Consiliului UE (UPPCUE), care a funcţionat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Cioloş.

 

„Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desfiinţarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferând această responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE. De la mutarea UPPCUE şi decizia de înfiinţare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern, care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acţiune pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019”, afirmă Cioloş şi Tudorache.

Potrivit acestora, planul de acţiune adoptat în decembrie 2016 este un document care cuprinde descrierea rolului şi atribuţiilor unei preşedinţii a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a preşedinţiei României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul Guvern, a perspectivei elaborării Programului trio-ului de preşedinţii din care face parte România, precum şi a programului preşedinţiei României a Consiliului UE.

 

„Documentul conţine o evaluare a resurselor necesare şi sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani”, adaugă Cioloş şi Tudorache.

Conform celor doi, fostul Guvern a lansat şi o serie de dezbateri publice pe tema preşedinţiei Consiliului UE, acestea debutând cu un eveniment în 24 octombrie 2016, la care a participat şi Ana Birchall.

 

„În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloş a lăsat finalizat şi a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acţiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE”, mai afirmă Cioloş şi Tudorache, scrie stiripesurse.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos