De ce tolereaza statul BOLNAVII INCHIPUITI? Doi angajati de la Directia Apelor Romane din Iasi stau in concediu medical de mai bine de 5 ani si au strans SUTE de avize medicale, fiind diagnosticati cu toate bolile posibile!

1179

În 2015, când DNA a demarat ancheta pe concediile medicale de la Ape, cei doi s-au întors vreo 6 luni la serviciu. Apoi iar au stat acasă. Cuplul de pomină profită de contribuțiile românilor cinstiți. Fostul director de la Sistemul de Gospodărire, Nicolae Trofin, stă de cinci ani în medicale, adunând 97 de certificate. Prietena sa, Roxana Chiruță, are 86 de avize medicale.

Mult timp, Trofin a luat chiar și 100% din salariul de 6.000 de lei net, deși stătea acasă. Cei doi sunt procesomani, asaltând Direcția Apelor Române Iași cu plângeri în instanță. Bolnavii au suferit simultan de tuberculoză, au avut colecistită, depresie, luxație, otită, mai multe entorse, hepatite și multe altele. Cine-i poate rezolva: o comisie CJAS care să-i pensioneze forțat. Povestea lor poate fi scenariu pentru un film la Hollywood, scrie reporteris.ro.

Deși de cinci ani nu mai vine la serviciu, Nicolae Trofin figurează și-acum în organigrama Apelor Române ca director al Sistemului de Gospodărire Iași. Din 2012, a mai venit câteva luni la birou, în 2015, în rest, până în ziua de azi, a stat numai în „medical”.

E un record absolut la nivel național. Nimeni nu poate scăpa de Trofin și de colega sa de suferință, Roxana Chiruță, altă angajată de la Apele Române, aflată și aceasta în concedii medicale tot din 2012. La un moment dat, timp de vreun an, amândoi au suferit de aceeași boală: tuberculoză. Acum, Chiruță nu vine la serviciu pentru că are depresie, dar ia 70% din salariu.

Mai bine de un an și jumătate, Nicolae Trofin a luat chiar 100% din indemnizația de salariat, fiind înregistrat cu tuberculoză în fază contagioasă, iar salariul său depășea 6.000 de lei.

Sunt recorduri de neegalat: Trofin are 97 de certificate medicale, iar Roxana Chiruță are 86 de certificate, nici nu mai sunt medici în Iași care să le elibereze, acum și le scot de la un doctor din Hârlău.

Câteva coindicențe

Pe certificatele medicale ale celor doi se intersectează numele mai multor medici. Cele mai des întâlnite parafe au fost ale fostului medic militar Constantin Sandu, care este acum medic la Spitalul Orășenesc Hârlău, ale medicului psihiatru Nicoleta Cartas, ale medicului Irina Mihaela Eșanu de la CFR și ale medicului Elena Barnea de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Contactați, cei mai mulți dintre medici au refuzat să discute certificatele medicale semnate. „Afecțiunile lor nu privesc pe nimeni. Este o relație între ei și mine. Nu comentez absolut nimic despre nici un fel de afecțiune și despre nimeni”, a spus medicul Constantin Sandu. A semnat 8 certificate pentru Roxana Mihaela Chiruță și 7 certificate pentru Nicolae Trofin. Elena Barnea de la Pneumo a semnat 31 de certificate pentru Roxana Mihaela Chiruță. Refuză să discute. Sebastian Emil Gherasim, de la Spitalul Militar, a eliberat 3 certificate pentru Roxana Chiruță și 8 certificate pentru Nicolae Trofin.

La Roxana Chiruță a venit primăvara și e plin de inimioare. E în perioada cu depresie, luxație, bronșită, infecție urinară? În care?

Ce spun instituțiile

Orice discuție despre Nicolae Trofin la Apele Române este sortită eșecului. Nimeni nu vrea să discute nimic. A avut și are procese cu instituția, toți preferă să se ferească. Alte instituții însă nu se tem. „Într-un astfel de caz în care poate apărea suspiciunea asupra corectitudinii documentelor medicale, instituția poate și trebuie să apeleze la Casa de Asigurări, unde există comisie medicală ce poate analiza situația. Acea comisie nu are nevoie de un act pentru a se înființa, ea există acolo. Apele Române pot pur și simplu trimite dosarul la analiză, indiferent dacă persoana este sau nu în concediu medical”, ne-a explicat Andrei George Albulescu, directorul ITM Iași. Acesta spune că, în cazul în care un om este atât de bolnav, statul îi oferă posibilitatea de a se pensiona pe caz de boală.

Procese din 2009

Care este totuși explicația pentru care ABA Prut Bârlad ezită să ia o decizie în cazul celor doi angajați care sunt de ani întregi în concediu medical? Frica. Nicolae Trofin a avut sau are încă procese deschise la instanțele din Iași. A avut inclusiv un proces pentru a fi reangajat și pus pe funcție, după ce instituția l-a concediat, din cauza unui conflict cu fostul director Corneliu Crețu.

Scandalul inițial ar fi pornit de la faptul că Nicolae Trofin a refuzat să semneze recepția unor lucrări executate doar în proporție de 30%. Și pentru această impunere din partea conducerii ABA Prut Bârlad a existat un proces. A existat un alt proces prin care Nicolae Trofin și-a recâștigat salariile și drepturile bănești restante. Nicolae Trofin a dat în judecată instituția și pentru o cercetare disciplinară din anul 2015. Fostul director al Apelor Române, Victor Sandu, demis în martie 2016, vorbea într-un interviu despre Nicolae Trofin ca despre o mare problemă a instiuției. „De trei ani, dl. Nicolae Trofin înțelege să exercite funcția de director SGA Iași prin prelungite concedii medicale”.

Niciunul nu era acasă

Marți, 4 aprilie, echipa REPORTER DE IAȘI a încercat să dea de cei doi angajați ai ABA Prut Bârlad la domicilii. Nici unul dintre ei nu era acasă în jurul orei 13. Doi vecini de-ai Roxanei Mihaela Chiruță nu știau nimic despre ea, iar la interfon nu a răspuns nimeni. La fel și în cazul lui Nicolae Trofin. Două vecine ne-au explicat că Roxana Trofin vine de obicei pe la ora 17-18 acasă. La fel și soțul ei. Deși este în concediu medical.

O perioadă, Trofin venea cu adeverință ca elevii, de la medicul de familie. Tot nu l-au biruit

Lista completă a afecțiunilor

Nicolae Trofin, 97 de certificate

2012

9 – 18 iulie – colecistită

19 iulie – 3 august – alte boli ale ficatului

6 august – 7 septembrie – hipertensiune primară

11 septembrie – 11 octombrie – cardiopatie ischemică cronică

15 octombrie – 13 decembrie – hipertensiune primară

14 decembrie – 11 ianuarie 2013

2013

14 – 7 ianuarie – pneumonie datorită altor microorganisme infecțioase

18 ianuarie – 17 ianuarie 2014 – Tuberculoză

2014

20 ianuarie – 14 februarie – hipertensiune primară

17 februarie – 7 martie – plagă deschisă

10 martie – 4 aprilie – otită medie

7 – 25 aprilie – atingeri ale discurilor cervicale

28 aprilie – 6 iunie – leziunea traumatică a mușchilor și tendoanelor

10 – 16 iunie – plagă deschisă

17 iunie – 16 iulie – astm

17 – 21 iulie – afecțiunile funcției vestibulare și sindroame de vertij

23 iulie – 7 august – cardiopatie ischemică cronică

8 august – 6 septembrie – hipertensiune primară

7 – 26 septembrie – cardiomiopatie

27 septembrie – 26 octombrie – hipertensiune primară

27 octombrie – 9 februarie 2015 – cardiopatie ischemică cronică

2015

7 septembrie – 9 octombrie – otită medie

23 decembrie – 24 decembrie – abces cutanat

2016

11 – 20 ianuarie – colecistită

12 – 21 februarie – hipertesniune primară

22 februarie – 3 martie – cardiopatie ischemică cronică

4 martie – 26 mai – alte boli pulmonare obstructive cronice

17 iunie – 30 octombrie – episod depresiv

31 octombrie – 30 noiembrie – tuberculoză

Roxana Chiruță

2012

19 – 31 iulie – dorsalgii

1 – 10 august – luxație, entorsă

13 – 22 august – bronșită și bronșiolită acută

23 – 31 august – hepatită cronică neclasată la alte locuri

3 – 28 septembrie – bronșită și bronșiolită acută

1 – 19 octombrie – alte afecțiuni ale aparatului urinar

22 octombrie – 20 decembrie – hepatită cronică neclasată la alte locuri

21 decembrie – 25 ianuarie 2013 – alte afecțiuni ale aparatului urinar

2013

28 – 29 ianuarie – pneumonii bacteriene

30 ianuarie – 29 ianuarie 2014 – tuberculoză

2014

30 ianuarie – 28 februarie – astm

3 – 31 martie – bronșită neprecizată ca acută sau cronică

1 aprilie – 10 mai – luxație, entorsă

12 – 18 mai – astm

19 mai – 6 iunie – luxație, entorsă

16 iunie – 1 octombrie – astm

2 octombrie – 12 noiembrie – tulburări anxioase

13 – 14 noiembrie – infecții acute ale căilor aeriene superioare

17 noiembrie – 30 aprilie 2015 – tuberculoza altor organe

2015

21 – 30 septembrie – alte atingeri ale discurilor intervertebrale

1 – 18 octombrie – luxație, entorsă

27 octombrie – 13 noiembrie – episod depresiv

16 – 20 noiembrie – infecții acute ale căilor aeriene superioare

23 – 27 noiembrie – alte atingeri ale discurilor intervertebrale

2 decembrie – 30 noiembrie 2016 – episod depresiv

Nicolae Trofin e un personaj bizar, procesoman, suferind de mania persecuției. De cinci ani ține statul în șah și încasează minim 1.000 de euro/lună

Epopeea proceselor: Trofin, un procesoman de cursă lungă

Pe portalul instanțelor de judecată se regăsesc 12 dosare în care reclamant este Nicolae Trofin împotriva Administrației Bazinale Apa Prut – Bârlad. Cel mai vechi proces este din 2009 și vizează o contestație a lui Trofin la decizia de concediere.
Acesta a fost dat afară de Apele Române și susține că problemele au apărut când a refuzat să semneze recepția unor lucrări care ar fi fost finalizate în procent de 30%. Nicolae Trofin a fost reangajat și repus pe funcție.
A deschis un alt proces în care a cerut recalcularea drepturilor salariale și calcularea salariilor restante pentru perioada în care a fost concediat. A câștigat și acest proces.
Un al treilea proces important a vizat o cercetare disciplinară a sa, din anul 2016. L-a câștigat, după ce instanța de judecată a ținut cont de faptul că, în perioada în care era cercetat disciplinar, contractul său de muncă era suspendat prin concediu medical.
Un alt proces a vizat anularea unor sancțiuni pe care le-a primit la serviciu.
S-a judecat cu Apele Române și pentru plata asigurărilor sociale aferente salariului.

Cum e cu bolnavii închipuiți în mediul privat

Un antreprenor nu ar accepta niciodată ca un angajat să stea în concediu medical cu anii. Îl costă prea mult și ține un post blocat. „Eu nu am auzit în viața mea ca un om să fie în concediu medical cinci ani. Mi se pare aproape imposibil. Sunt niște reguli, conducerea instituției trebuie să apeleze la specialiști care să spună cum poate fi pensionat. La o firmă am avut un caz de angajat care a avut câteva luni concediu medical. A făcut atacat cerebral, a fost în concediu medical. A mai durat puțin până a intrat în comisie, dar acum este pensionat pe caz de boală. Totul a durat 6-7 luni, nici măcar un an”, ne-a explicat Gabriel Surdu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos