De data asta nu mai scapa! Iohannis le da unda verde judecatorilor pentru inceperea urmaririi penala a lui Ion Iliescu!

334

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, avizele pentru urmarirea penala pe numele fostului presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justitiei cererea de urmarire penala fata de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre si de domnul Voiculescu Gelu – Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, sub aspectul savarsirii de catre acestia a infractiunii contra umanitatii, prevazuta de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) si k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza intai din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum si a celor retinute prin Deciziile Curtii Constitutionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 si nr. 270/2008.”

Dupa 28 de ani de la evenimentele dramatice care au dus la caderea comunismului, dar si la moartea a peste 1000 de oameni, procurorii au trei personaje cheie pe care vor sa le puna sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii: Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican-Voiculescu sunt cei care au condus Romania, dupa fuga dictatorilor Ceausescu.

Anchetatorii spun ca au dovezi care arata limpede ca a fost vorba mai mult despre lovitura de stat si ca romanii care cereau libertate in strada au fost impuscati si torturati in urma unei diversiuni pusa la cale de cei trei suspecti.

In plus, procurorii spun ca nu au existat teroristii despre care avertiza televiziunea nationala. Iliescu, Roman si Voiculescu ar fi orchestrat diversiunile in care au murit 1.104 oameni, acestia crezand ca lupta cu securitatea comunista pentru libertate.

Ion Iliescu si o parte dintre disidentii politici au format in decembrie 1989 Frontul Salvarii Nationale, care a preluat puterea cu sprijinul armatei. FSN a desemnat apoi un guvern provizoriu condus de Petre Roman. Iliescu a fost presedintele Romaniei pana in 1996. A negat mereu ca ar fi fost la originea varsarii de sange de care il acuza, pe langa procurori, si rudele celor care au pierit in decembrie 1989.

Gelu Voican Voiculescu, impotriva caruia se indreapta aceleasi acuzatii de infractiuni impotriva umanitatii, este cel care s-a ocupat de inhumarea cuplului de dictatori, condamnati la moarte dupa un proces sumar. Dupa Revolutia din decembrie 1989 a fost viceprim-ministru in primul guvern provizoriu si responsabil cu controlul serviciilor secrete. Nici el nu se considera vinovat de ceva.

Petre Roman, al treilea acuzat important in ancheta Revolutiei, a citit din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist, prima Declaratie impotriva dictaturii comuniste, dupa ce Nicolae si Elena Ceausescu fugisera cu elicopterul. Imediat a devenit membru in Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale, care isi propunea sa coordoneze revolutia si sa instaurareze democratia. Procurorii spun ca impreuna cu Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu au intretinut artificial violentele pentru a putea sa preia puterea.

Sursa: Digi24