PSD şi UDMR s-au înţeles ca statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 15% minoritari. Chiar dacă neagă, social-democrații au acceptat tocmai pentru a se asigura că UDMR-ul îi va susține în continuare în Parlament.
Legea actuală cere 20%, în timp ce liderii maghiari solicitau ca pragul să fie coborât la 10%. Aşadar, Dragnea şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la jumătate. În aceste condiţii, limba maghiară ar putea deveni limbă oficială în instituţiile publice din mai multe localităţi, inclusiv în Bucureşti. În public, Dragnea a insistat că pragul nu va fi coborât la 10%, tocmai ca să nu pară că PSD face o concesie atât de mare UDMR.
”Le-am spus (deputaţilor PSD – n. red.) că nu am avut nicio discuţie pe tema asta şi că din punctul meu de vedere este prematur să se discute acum despre modificări legislative generate sau solicitate prin acele amendamente – respectiv procentul de 10% care să fie scăzut de la 20%“, a spus Dragnea.
În schimb, când a fost întrebat dacă susţine pragul de 15%, Dragnea n-a fost atât de vehement în a respinge procentul: ”Am spus că sub nicio formă nu poate fi vorba de 10%, putem porni discuţia de la 15%, dacă vreodată o vom porni“.
Potrivit unor surse, Kelemen Hunor și Liviu Dragnea au bătut deja palma, dar nu fac încă anunțul public și mai așteptă să se liniștească apele. UDMR are acum în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor o lege care prevede scăderea pragului de la 20% la 10%, iar în urmă cu câteva zile parlamentarii PSD şi ALDE au votat în favoarea acesteia.
Pentru a nu aprinde şi mai mult spiritele, Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor s-au înţeles ca proiectul să treacă tacit de Camera Deputaţilor, adică fără să fie supus la vot, apoi pragul de 15% să fie decis la Senat. Astfel, Dragnea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar scăpa complet de răspundere, urmând ca Tăriceanu, ca lider al Senatului, să-și asume votul.
PSD și ALDE au nevoie ca de aer de voturile UDMR în Parlament, doar fiind că majoritatea lor este extrem de fragilă. Iar situiația a devenit și mai critică pentru ei, dat fiind că Victor Ponta și-a lansat un nou partid alături de Daniel Constantin și există posibilitatea ca mai mulți social-democrați să migreze la noua formațiune politică.
Sursa: b1.ro