Decizia presedintelui care provoaca fiori in conducerea PSDragnea! Klaus Iohannis va declansa un referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare!

289

Presedintele Klaus Iohannis a inceput sa lucreze la strategia pentru declansarea unui referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Cotroceniului.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al presedintelui, fara ca Gauvernul sau Parlamentul sa poata interveni.

Decizia de a declansa procesul de consultare a populatiei a venit dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constitutionala.

Presedintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justitie inca din ianuarie 2017, in momentul in care PSD a demarat atacurile la justitie prin modificarea codurilor penale.

Iohannis a trimis la acel moment catre Parlament scrisori solicitand consultarea cu privire la declansarea unui referendum. Iata scrisoarea lui Klaus Iohannis din 24 ianuarie 2017:

”in temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata”.

Context

Curtea Constitutionala a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca se poate organiza un referendum in ziua alegerilor europarlamentare, declarand astfel neconstitutionala o prevedere introdusa de PSD in legea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat un judecator la finalul sedintei.

Pe 17 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala (CCR) legea adoptata la finalul anului trecut care interzice organizarea oricarui tip de referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit in contextul declansarii de catre presedintele Iohannis, in ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justitia si a declaratiilor facute in ultimele luni de sefului statului, care a spus raspicat ca nu a renuntat la planul de a declansa consultarea populara.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeasi data cu data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European afecteaza norme si principii constitutionale”, a aratat seful statului in sesizarea transmisa Curtii.

Klaus Iohannis a invocat doua decizii ale Curtii Constitutionale din 2007, potrivit carora referendumul cu privire la probleme de interes national se poate desfasura oricand in timpul anului.

G4Media.ro a scris anterior ca majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2018 legea alegerilor europarlamentare, introducand o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel national sau local in ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea a fost adusa in comisia juridica a Camerei Deputatilor, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

La articolul 5, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol in ziua de referinta nu se pot organiza alte tipuri de alegeri si nici referendumuri la nivel national sau local”.

Curtea Constitutionala (CCR) s-a pronuntat de doua ori in 2007 asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum in aceeasi zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare -, statuand fara echivoc ca astfel de dispozitii ”limiteaza sau ingradesc dreptul poporului de a-si exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstitutionale modificarile aduse legii referendumului.

Sursa: G4media

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos