Postul de televiziune Euronews, finantat de Comisia Europeana, a prezentat astazi o stire in care prezinta miza razboiul dintre actuala coalitie PSD-ALDE si oamenii care ies in strada pentru apararea unei justitii independente.

In cadrul conversatiei cu reporterul Euronews, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a declarat ca nu se teme ca va fi schimbata din functie si respinge incercarea de intimidare a magistratilor la care apeleaza politicienii.

„Ei bine, daca acest proiect de lege intra in vigoare, nu mai putem combate eficient coruptia si actiunile noastre vor fi limitate. Amendamentele impuse in noua reforma extinde autoritatea Ministerului Justitiei in detrimentul actiunii procurorilor si elimina instrumente foarte utile de investigare „, a explicat Kovesi pentru Euronews.

Coalitia de guvernamant, condusa de guvernul social-democrat, neaga sa faca ceva rau. Dar Comisia Europeana si Consiliul Europei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la independenta sistemului judiciar romanesc, se mai precizeaza in stirea Euronews. Laura Kovesi explica ce se va schimba odata cu aplicarea noilor legi realizate de comisia parlamentara condusa de Florin Iordache, denumit de protestari „Ciordache”.

„De obicei, putem organiza arestari in flagrante pentru a surprinde fapte in delict, dar odata ce acest proiect, nu vom putea face acest lucru, deoarece va trebui sa anuntam arestarea sa persoanei in cauza. Ar trebui sa sunam suspectul: Buna ziua, avem o plangere impotriva ta, vrem sa oprim in actul, puteti veni la sediul nostru pentru a participa la toate audierile si toate activitatile noastre. Nu putem functiona astfel, este evident!”.

Curtea Constitutionala a Romaniei a anulat unele aspecte ale proiectului de lege adoptat la jumatatea lunii decembrie. Zeci de mii de oameni au iesit in strada in ultimele saptamani in Romania pentru a cere retragerea reformei actuale a justitiei.

Sursa: aktual24.ro