Deficitul bugetar a crescut cu 63% fata de anul trecut! Deputat USR: ”E un cosmar ce se intampla cu finantele tarii. Un cosmar pe care il vom plati cu totii!”

443

În curând se vor împlini 7 luni de când PSD a preluat frâiele guvernării. Au fost promise creșteri salariale consistente pentru toți bugetarii, reduceri de taxe și impozite, avantaje pentru pensionari și studenți pentru ca într-un final să întâmpină dezastrul economic ce se apropie cu pași vertiginoși. Sau cel puțin asta ne arată, cu date concrete, deputatul USR, Claudiu Năsui, economist specializat în finanțe, informeaza bugetul.ro.

„PSD manipulează datele privind execuția bugetară, prin includerea în venituri a subvențiilor în agricultură în anul 2017 dar nu în anul 2016.

O dată pe lună putem vedea guvernarea PSD în cifre prin execuția bugetară publicată de ministerul finanțelor. E un coșmar ce se întâmplă în finanțele țării. Un coșmar pe care îl vom plăti cu toții.

Deficitul sintetizează amploarea dezastrului. După prima jumătate a anului 2017, statul român a cheltuit cu 6.3 miliarde de lei (0.8% din PIB) mai mult decât a încasat. Față de anul trecut, când deficitul era de 3.8 miliarde, creșterea e de 63%. Cum se finanțează acest deficit? Prin datorie publică, adică prin împrumut de la bănci. Din cauza PSD, România reușește, în plină perioadă de creștere economică record, să aibă probleme de bani.

Guvernul se laudă că a avut și creșteri de încasările. Da, a avut, din impozitul pe salarii (+11.5%) și din contribuțiile sociale obligatorii (+16.1%). Dar, de unde vin acele creșteri? Dacă ne uită câteva linii mai jos în buget, înțelegem ușor de unde vin. Tot de la stat. Anul acesta, PSD a crescut nesustenabil salariile. Astfel cheltuielile de personal au crescut cu 19.5%. De acolo a încasat statul multe impozite pe salarii și contribuții sociale obligatorii. Nu s-a îmbunătățit nicio colectare, și românii nu au muncit mai mult. Statul a crescut salariile celor care lucrează la stat și, astfel, a încasat de la el însuși mai mult impozite și contribuții pe acele salarii.

Cine a beneficiat cel mai mult de aceste creșteri de salarii? Administrația publică locală, cărora le-au crescut salariile anul acesta cu 30% mai mult decât aveau anul trecut. Și funcționarii care lucrează în „instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii” (instituții chipurile independente de tip ASF unde știm cum se intră) au avut creșteri salariale de 22% față de anul trecut.

O altă creștere spectaculoasă și falsă este creșterea fondurilor UE, care, conform comparației prezentată de Ministerul Finanțelor, ar fi crescut cu 736% față de anul trecut, adică cu 5 miliarde de lei. Am mai atras atenția asupra acestei manipulării și în trecut. N-au crescut deloc sumele primite de România de la UE. Ce s-a întâmplat este că PSD a inclus subvențiile pentru agricultură în veniturile statului, lucru care nu s-a mai făcut niciodată. Au făcut lucrul acesta ca să ne poată vinde minciuna că au crescut veniturile statului. De aceea au inclus sume care până acum nu se includeau în buget pentru că nu sunt bani ai statului român, doar tranzitează conturile statului român către fermieri. Au manipulat datele ca să le reiasă o creștere acolo unde nu e niciuna. Au inclus subvențiile în 2017, dar nu în 2016. De aceea le iese o creștere fabuloasă. De fapt, compară mere cu pere. #Buget #Minciuni #PSD„, a scris Claudiu Năsui pe pagina lui de facebook.