Degeaba arunca Dragnea cartoful fierbinte in ograda investitorilor straini, BNR o spune clar si raspicat: cresterea inflatiei, influentata de guvern!

135

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustinea ca rata inflatiei nu a crescut din cauza politicilor Guvernului, ci din cauza investitorilor straini, care au crescut preturile, dupa ce Guvernul a majorat salariile. De asemenea, Dragnea dadea vina pe BNR ca nu aplica politici de reducere a inflatiei.

Cei de la Banca Nationala sustin ca rata inflatiei are mai multe cauze de crestere, cele mai importante fiind cresterea accizei la combustibil si cresterea pretului la energia electrica, ambele masuri fiind in coordonarea directa a Guvernului.

“Totusi, cred ca Banca Nationala este a Romaniei, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea Romaniei si este o institutie romana care trebuie sa lucreze in beneficiul Romaniei si in beneficiul romanilor. Si sunt convins ca ar trebui ca, impreuna cu guvernul, sa lucreze pentru diminuarea inflatiei si pentru a gasi cele mai bune solutii de politica monetara, care este politica BNR, nu sa ascultam mereu cum oameni care lucreaza la Banca Nationala fac tot felul de previziuni publice si care produc deservicii Romaniei, oameni cu functii importante din Banca Nationala care, desi Comisia Europeana a spus ca deficitul comercial, deficitul de cont curent al Romaniei nu genereaza probleme, pentru ca e sub 4%, asa cum s-a stabilit (…), cu toate astea stie el ca asta va produce necazuri in Romania. Pai cum poti sa vii sa spui asa ceva? L-a pus Mugur Isarescu, a facut-o de capul lui? Chiar daca a facut-o de capul lui, nu vorbesti ca persoana fizica, e vorba de un mesaj din partea Bancii Nationale. Asta poate sa produca deservicii serioase Romaniei. Nu ia nicio masura BNR, conducerea BNR? Inseamna ca isi asuma aceste declaratii. (…) Sub nicio forma nu sunt de acord ca inflatia provine din politicile de crestere a veniturilor romanilor”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Conform celor de la BNR, cea mai mare influenta la majorarea inflatiei a avut-o cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale si cea de-a doua majorare a accizelor la combustibili care a avut loc in luna octombrie 2017. Contributia acestor factori la formarea ratei anuale a inflatiei a fost de 1,3%. Tot cresterea preturilor energiei electrice si a gazelor naturale, petrecuta de aceasta data in ianuarie 2018 este responsabila pentru a doua pondere ca marime in formarea ratei anuale a inflatiei de 4,95%. Contributia noii scumpiri din 2018 a fost de 0,8% la formarea indicelui preturilor de consum anual.

Criza oualor si majorarea cotatiilor titeiului au contribuit la randul lor cu 0,7% la formarea ratei anuale medii a inflatiei. Influenta celor doi factori a fost vizibila in luna noiembrie 2017. Prima majorare a accizei la combustibili a avut loc in luna septembrie 2017, iar contributia ei la formarea ratei medii a inflatiei martie 2017/martie 2018 a fost de 0,5%, informeaza Economica.

Martie 2018 a fost a doua luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4%, si in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 3,8% inregistrata in luna februarie, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a crescut in luna martie 2018 pana la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% in februarie 2018. In randul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost inregistrate in Romania (4%), Estonia (2,9%), Slovacia si Lituania (ambele cu un avans de 2,5%). Comparativ cu situatia din luna februarie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in sase state membre, a ramas stabila in alte sase tari si a crescut in 15 state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 3,8% pana la 4%.

„Rata medie a inflatiei in ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculata pe baza IPC, este 2,5%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 1,9%”, noteaza INS.

Sursa: stiripesurse.ro