Deputatul ”mitraliera”, ingerul pazitor al coruptilor, cere clementa si pentru batrani si bolnavi: ”Sa faca inchisoare acasa!”

300

Infractorii condamnati pentru coruptie sau abuz in serviciu ar putea sa-si execute pedepsele acasa sau sa mearga doar in wekenduri intr-un centrul special infiintat. Deputatul PSD Catalin Radulescu nu e pe deplin multumit de proiect.

Parlamentarul cere clementa si pentru cei care au peste 60 de ani sau sunt bolnavi, pentru ca, spune el, nu ar fi corect ca un condamnat pentru coruptie sa stea acasa, iar un altul batran si bolnav sa stea dupa gratii.

Sunteti de acord cu pedepsele stabilite ieri de Comisia Juridica, si anume cei care au savarsit fapte de coruptie, infractiuni de serviciu si recidivistii pot beneficia de detentie la domiciliu daca au o condamnare pana in 5 ani?

As vrea sa clarificam chestiunea asta. Eu am facut o initiativa legislativa pe care am semnat-o impreuna cu 49 de parlamentari. Aceasta initiativa am depus-o in decembrie, se referea la faptele pana la 3 ani, a fost amendata la 5, e ok. Termenul asta de coruptie nu este folosit niciunde in Europa si ea oricum va veni ca o directiva europeana, de asta spun ca agitatia asta, si mediatica, nu-si are sensul, pentru ca ea va fi directiva europeana in 2019, noi am preluat-o chiar de acolo si acum e in stadiu final la Comisia Europeana.

Spune ca faptele pana la 3 ani, nu vorbim de coruptie-necoruptie – vor fi solutionate prin masuri alternative si anume puscarie la domiciliu.

Totusi, a fost majorat termenul de la 3 ani la 5 ani.

Da, asta a fost amendamentul, e dreptul fiecarui parlamentar sa amendeze, s-a marit la 5 ani, pana la urma este important sa gasim masuri alternative, ca tot spunem ca vrem ca in puscarie sa ajunga oamenii cu pedepse foarte grele si foarte mari, iar restul sa faca puscarie prin masuri alternative, care sunt de mai multe feluri – ori mixt, jumatate-jumatate, ori in weekend sa se faca masura respectiva, adica anii care sunt dati de pedeapsa sa se faca sambata si duminica, sau sa se faca si in weekend si in folosul comunitatii.

Acea masura care prevede ca pentru lucrarile stiintifice se scad 20 de zile din pedeapsa – vi se pare corect intervalul acesta?

Nu vreau sa comentez, pentru ca nu am studiat aceasta chestiune si eu atata timp cat nu studiez un subiect, nu-l comentez, nu sunt ca alte persoane care se arunca imediat si fac comentarii. Vreau sa va spun un singur lucru, ma nemultumeste un pic ca eu in aceasta initiativa doream foarte tare sa intre si categoriile persoanelor peste 60 de ani, persoane care sunt cu boli incurabile – cancere, hepatita, diabet – cat si mamele cu copii sau gravidele.

S-a marit de la 3 la 5 ani, foarte bine, dar eliminandu-se totusi aceste categorii de persoane, care sunt categorii defavorizate, nu e in regula. Cum e ca o mama cu doi copii sau cu trei copii, care face un an pentru ca nu stiu ce s-a intamplat, sa nu faca si ea puscarie la domiciliu si altul, cum spuneti dvs cu cinci ani pentru coruptie sa faca inchisoare la domiciliu. Nu mi se pare corect.

Trebuia sa fie cuprinse si aceste categorii, oamenii peste 60 de ani, dar inclusiv persoanele care sunt bolnave. Inchipuiti-va ca eu sunt medic – nu voiam sa va spun sa va inchipuiti ca sunt medic, ci voiam sa va spun ca inchipuiti-va ca un om care este bolnav de cancer e nedrept ca sa-l tii in puscarie, sa nu faca puscarie la domiciliu, iar altul care, cum spuneti dvs, are o fapta de coruptie, sa faca acasa.

Este o impresie pe care spun ca o au deja cei din opozitie, ca PSD are o singura preocupare – se preocupa de oamenii care sunt condamnati, care au savarsit fapte de coruptie.

Discursul asta al opozitiei nu va face decat sa le scada din ce in ce mai mult din increderea populatiei in dansii si veti vedea probabil la alegerile care vor urma pentru ca niciodata, niciun cetatean, eu cred ca din nicio tara europeana, dar si in Romania la fel, nu va accepta ca sa spuna ca un partid nu este preocupat ca sa nu mai intre oamenii in puscarii din cauza protocoalelor sau a mizeriilor care s-au intamplat in acesti ani. Atata timp cat nu s-au judecat dosarele de catre judecatori corecti sau s-au judecat pe biletele sau la comanda SRI sau la comanda… sau pe dosare instrumentate si facute de SRI pe aceste protocoale, lasati-ma sa cred ca nici, poate, 50% din oamenii care sunt poate-s vinovati. Dar 50% sunt convins ca oamenii sunt nevinovati si atunci eu cred ca discursul asta al opozitiei este si nedrept pentru oamenii astia care au suferit si sufera in continuare, care sunt nevinovati si vedeti, oameni care au fost condamnati la ani multi de puscarie pe fond acum doi ani de zile, cand inca se facea si se aplica acest protocol si aceste aranjamente mizerabile si uitati-va acum ca ei pe banda rulanta sunt achitati sau sunt date inapoi dosarele, cum a fost si la familia Cosma, primarul de la Ramnicu Valcea achitat dupa ce a avut 6-7 ani de zile.

Aceste lucruri la un moment dat ies la iveala si atuncea eu nu cred in discursul asta care este si ipocrit, si nedrept fata de oameni si eu cred ca un partid trebuie sa lupte pentru respectarea drepturilor si libertatilor omului si pentru ca niciodata, niciun om sa nu mai poata sa fie abuzat sau sa ajunga in puscarie nevinovat pentru ca au existat niste protocoale sau niste liste negre facute de oameni, trimise pe la Bruxelles sau prin alte parti.

Sursa: Digi24

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos