Deputatul mitralierea, Radulescu, proiect cu dedicatie pentru coalitia penalilor! PSD vrea sa ii scape de inchisoare pe evazionisti!

162

Deputatii din comisia juridica au dat marti aviz favorabil unui proiect de lege pentru modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul de lege a fost initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu, cunoscut drept ”deputatul mitraliera”, si prevede ca persoanele care au fost condamnate pentru evaziune fiscala pot scapa de inchisoare daca achita prejudiciul creat.

In expunerea de motive a acestui proiect de lege, deputatul PSD afirma ca o astfel de masura este necesara pentru ca inchisorile din Romania sunt aglomerate si pentru ca statul roman a fost a fost condamnat de instantele internationale pentru aceste conditii.

In plus, Radulescu sustine ca statul roman va avea de castigat de 2 ori daca evazionistii vor fi iertati.

”Avand in vedere starea sistemului judiciar romanesc in ce priveste conditiile de detentie si gradul de aglomerare, cat si numeroase cauze in care Romania a fost condamnata de instantele internationale pentru aceste conditii, dar si faptul ca, in cazul infractiunilor de evaziune fiscala, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, initiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat.

In plus, trebuie avut in vedere ca scopul pedepselor este preventia, reeducarea, dar si recuperarea prejudiciilor si nu mentinerea unei persoane in detentie, fapt ce atrage si mai multe cheltuieli din partea statului.

Daca inculpatul acopera in totalitate prejudiciul si nu mai executa pedeapsa efectiva cu inchisoarea, statul va avea de castigat de doua ori: va recupera prejudiciul creat integral intr-un timp relativ scurt si nu va mai efectua cheltuieli cu detentia condamnatului. Astfel, se vor evita situatiile actuale in care statul nu recupereaza prejudiciul ori il recupereaza foarte greu si intr-un timp indelungat.” – arata deputatul PSD in expunerea de motive.

in replica, deputatul USR Stelian Ion afirma ca acest proiect de lege pare facut ”in folosul anumitor persoane”.

”Neavand un astfel de fundament, tot ceea ce facem acum se poate considera ca este in folosul anumitor persoane, se poate considera ca este facut dupa ureche, neprofesionist si nu putem gira un astfel de demers, chiar daca unele dintre ele poate ca ar fi potrivite. Eu personal nu am gasit masuri potrivite, pentru ca la primul aliniat se inlocuieste posibilitatea diminuarii limitelor de pedeapsa pentru achitarea pana la primul termen de judecata, cum este in prezent. Se inlocuieste aceasta posibilitate cu renuntarea obligatorie la urmarirea penala” – spune deputatul USR.

El a mai anuntat ca USR ia in considerare formularea unei sesizari la Curtea Constitutionala pe marginea acestei modificari, daca proiectul de lege va fi adoptat si in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce a fost deja adoptat de Senat, scrie stirileprotv.ro.

Modificarile propuse si adoptate in Comisia Juridica:

”in cazul savarsirii unei infracţiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecaţii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitaţile, se va dispune, o singura data, renunţarea la urmarirea penala”

”in situaţia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare”.

in cazul savarsirii unei infracţiuni de evaziune fiscala prevazute la art.8 si 9, daca, in cursul judecaţii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitaţile, instanţa va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale.”