Ioan Muntean este sibianul care, vinerea trecuta, a fost trimis de Liviu Dragnea la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, convocata pentru referendumul pe tema Justitiei. Contestat de Asociatia fostilor detinuti politici din Sibiu, ai carui lideri sustin ca are un carnet de membru care nu este valabil, Ioan Muntean a povestit pentru Turnul Sfatului cum a fost sunat de Olguta Vasilescu, adus la Bucuresti cu masina de la PSD si cazat la hotel de lux, pentru a fi trimis la Iohannis. “Eu chiar am fost impresionat de presedinte. Si nu i-am mai citit intrebarea pe care mi-au dat-o cei de la PSD“, povesteste acum Ioan Muntean.

Unul din cei doi detinuti politici trimisti de PSD la Cotroceni este Ioan Muntean (73 de ani), care tocmai s-a intors din Statele Unite, unde a locuit in ultimii 30 de ani. Este nascut in Rasinari, a crescut in Sibiu, iar Asociatia fostilor detinuti politici de aici sustine ca are un carnet de membru care nu este valabil, deoarece tocmai i l-au reinnoit pe baza unui vechi carnet are a fost emis fara sa existe documente justificative. In spatele povestii, arata insa Ioan Muntean, sta o istorie de peste 30 de ani, pe care cei din PSD au reciclat-o in interesul lor. “Dar si eu am avut interesele mele. Sa ma intalnesc cu presedintele Romaniei. si sa ii spun despre cum a murit in bratele mele profesorul sibian Ioan Sava“, povesteste acum sibianul scos la inaintare de pesedisti in lupta cu Iohannis, citat de Turnul sfatului.

Imediat dupa intalnirea cu Iohannis, ca urmare a discutiilor referitoare la faptul ca, de fapt, Ioan Muntean ar fi fost un detinut de drept comun, si nu politic, liderii PSD au emis un comunicat de presa caruia i-au atasat doua imagini ale unui carnet de membru, emis pe numele lui Ioan Muntean in data de 29 martie 2019, de catre Asociatia fostilor detinuti politici (AFDP), filiala Sibiu. Ai carei lideri, sustin acum ca respectivul carnet a fost emis “cu cantec“. Mai precis, in baza unui alt carnet emis acum 27 de ani de catre un fost secretar al Asociatiei sibiene – decedat intre timp. “Orice carnet de membru se elibereaza pe baza unei hotarari emisa de Casa de pensii, care atesta dreptul de a primi o indemnizatie de fost detinut sau stramutat politic. Aceasta hotarare se elibereaza de Casa de pensii in baza mai multor documente, printre care trebuie sa fie si o hotarare judecatoreasca, care atesta statutul de condamnat politic“, descrie, mai intai, Ioan Fediuc, actualul secretar al AFDP Sibiu.

In urma cu trei saptamani, acesta povesteste ca s-a intalnit pentru prima data cu Ioan Muntean, care a venit la sediul AFDP cu un carnet de membru eliberat in 1992. “Ioan Muntean mi-a povestit ca, in 1992, dupa ce a obtinut carnetul de membru al AFDP, a emigrat in Statele Unite, unde a lucrat 30 de ani. si ca s-a intors acum in tara si vrea sa isi reinnoiasca apartenenta la AFDP Sibiu. Eu, prin urmare, fara sa mai verific altceva, i-am calculat ca ar mai fi trebuit sa plateasca o cotizatie de 190 de lei, i-am taiat chitanta si i-am eliberat un nou carnet. Fotografia pe care am folosit-o e cea din vechiul carnet“, aminteste actualul secretar, Ioan Fediuc.

Ulterior, alaturi de presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici Sibiu, Ioan Fediuc spune ca a descoperit ca legitimatia lui Ioan Muntean a fost emisa, in 1992, fara sa existe o hotarare a Casei judetene de pensii. “Legitimatia aceea din 1992 a fost eliberata in fals. Nu stiu de ce fostul secretar i-a eliberat asa ceva fara o hotarare a Casei de pensii. Am verificat, totodata, si in evidentele pe care Casa judeteana de pensii ni le comunica, evidentele cu sibienii care primesc acea indemnizatie speciala pentru calitatea de fost detinut politic. Nici acolo nu apare vreun Ioan Muntean“, spune secretarul AFDP, Ioan Fediuc.

In prima zi a acestei saptamani, reprezentantii conducerii AFDP Sibiu s-au dus acasa la Ioan Muntean, pentru a-i cere inapoi carnetul de detinut politic, pe motiv ca e nul. “Mi-au spus ca le-am facut probleme, ca i-am facut de rusine. Asta mi-au spus in casa mea. Dar eu nu le-am dat carnetul: eram invitat in seara aceea la Antena 3, la Sinteza Zilei si imi trebuia carnetul“, reia povestea Ioan Muntean.

Referitor la acel prim carnet de membru, Muntean arata ca acesta i-a fost eliberat in momentul primei reintoarceri din SUA in Romania. Atunci, in 1992, cei din conducerea Asociatiei sibiene de la acea data, fosti detinuti incarcerati la Aiud, l-au recunoscut. si asa a primit carnetul, pe care nu l-a mai vizat de atunci deoarece s-a reintors in SUA. Acum, s-a stabilit definitiv in Romania si spune ca incearca sa scape de “condamnarea nedreapta“ din 1980, prin care a fost trimis la puscarie timp de aproape opt ani, sub acuzatiile de “talharie in paguba avutului obstesc“ si “nerespectarea regimului armelor si munitiilor“.

“Nu eu i-am obligat sa imi reinnoiasca acel carnet, nu eu le-am spus ce sa scrie pe adeverinta. Eu nu le cunosc regulile, cu hotarari ale Casei de pensii sau cum zic ei ca trebuie sa fie. Eu nu m-am dus in 1992 la nicio casa de pensie, caci eu lucram in SUA, ce treaba sa fi avut eu cu pensiile. Nici nu ma intereseaza ce zic, ei acum ma fac de rusine ca ce? Ca fac jocurile PSD! Eu nu fac jocurile nimanui. Lor sa le fie rusine!“.

In acte, Ioan Muntean a fost condamnat la opt ani de inchisoare in vara anului 1980, ca infractor de drept comun. Pe scurt, condamnarea i-a fost data dupa ce a fost legitimat in zona localitatii Oravita de catre un granicer, caruia i s-a parut suspect. Granicerul ar fi vrut sa il duca la interogatoriu, dar pe drum Ioan Muntean l-a batut, i-a furat arma si munitia si a fugit, fiind prins dupa cateva ore. Cel putin asta sta scris in sentinta data de Tribunalul militar Timisoara, pe care Ioan Muntean o contesta. “Eu nu vreau sa ma duc cu povara asta in mormant. Eu nu am dezarmat granicerul. A fost o inscenare, deoarece pe vremea aceea nu mai puteai fi condamnat pe motive politice si erai obligat sa recunosti infractiuni de drept comun, inscenari. si pentru ca eu sa accept o astfel de condamnare am fost batut crunt, am fost ars cu fierul de calcat pe maini, dupa care mi s-a spus: „ori la puscarie, ori in mormant”. Am ales puscaria“, rezuma Ioan Muntean.

Si pentru a dovedi inscenarea care ascundea o condamnare politica, dar si pentru a dovedi daunele morale si fizice care i-au fost produse de vechiul regim comunist, sibianul s-a deplasat in urma cu aproximativ doua saptamani la Oravita.

De la Judecatoria de acolo, Ioan Muntean cauta o hotarare referitoare la un proces pe care el l-a pornit inainte de 1980 pentru a dovedi ca i se ingradeste dreptul la munca. “Eram cazat la un hotel din Oravita si, dimineata, i-am auzit pe doi domni vorbind despre procurorul general Augustin Lazar si de Aiud. M-am bagat in discutie si le-am spus ca si eu am fost inchis la Aiud cand era Lazar procuror. Unul dintre ei mi-a cerut numarul de telefon, i l-am dat. Am inteles, pe urma, ca era primarul orasului si acela era hotelul lui. Dar nu stiu precis“.

“Ma pomenesc sunat de Olguta Vasilescu”

Cateva ore mai tarziu, Ioan Muntean era sunat de reprezentantii Antena3, pentru a-i propune un interviu despre perioada petrecuta in penitenciarul Aiud. Dupa difuzarea interviului, Ioan Muntean a fost abordat de liderii PSD. “Ma pomenesc sunat de Olguta Vasilescu. si ma roaga daca ne putem intalni la Bucuresti, ca trimite masina dupa mine. Am acceptat. si l-a trimis aici pe ministrul Trif. La Bucuresti, la partid, m-a asteptat Codrin stefanescu, acolo era si Eugen Nicolicea. si ma intreaba daca vreau sa fac parte din delegatie, caci Liviu Dragnea nu vrea sa mearga si sa merg eu impreuna cu un alt detinut politic“, isi aminteste Ioan Muntean despre discutiile purtate saptamana trecuta, joi dupa-masa, in sediul de partid din Kiseleff.
Sediu din care Ioan Muntean a fost dus la hotel de cinci stele. “Am stat la Lido. A zis Codrin stefanescu ca acolo trebuie… mi s-a dat atentie mare. Aveau nevoie. Sunt constient de lucrurile astea“, zambeste Ioan Muntean.

“Sa faceti mentiunea ca eu nu fac nici politica liberala, nici pesedista. Caci mie nu imi place nici de unii, nici de altii. Chiar daca se supara pesedistii, ca mi-au dat mare atentie. Ei au avut interesul lor, eu am avut interesul meu“, tine sa precizeze Ioan Muntean. Iar interesul lui – daca s-a ivit ocazia – a fost sa discute cu presedintele Romaniei despre cele patimite in penitenciar, mai ales de catre un fost profesor universitar sibian, Ioan Sava, despre care spune ca i-a murit in brate. “Trebuie sa recunosc ca, de la televizor, asa, eu aveam un pic de repulsie fata de presedintele Iohannis. si imi pare rau. La Cotroceni mi-am schimbat parerea despre el. Presedintele discuta cu Nicolicea si mi-am dat seama ca, intr-adevar, este un presedinte educat. Nu e adevarat, cum zic gurile rele, ca l-a dat afara pe Nicolicea. Iohannis e un domn. L-a rugat sa astepte afara, caci era surprins ca in delegatia PSD sunt doi detinuti politici. I-am povestit ceea ce mi s-a intamplat in penitenciar, detinutul celalalt la fel, ne-a ascultat, chiar si-a facut timp pentru noi. Dupa aceea chiar ne-a spus ca a fost ingrozit ceea ce a auzit de la noi. Iar eu, sincer, asa cum ma caracterizeaza oamenii pe mine, i-am cerut sa il revoce pe actualul procuror general Augustin Lazar, sa semneze decretul de revocare. La care mi-a raspuns ca mai are vreo doua saptamani… si gata. Dar am ramas foarte placut impresionat de presedintele Klaus Iohannis. si as mai vrea sa am ocazia sa mai discut cu el, dar nu cred ca se mai poate“.

Continuarea pe Turnul Sfatului