Deutsche Welle: Traian Băsescu s-ar înțelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanții săi

266

”Paradoxul care a fost mai strident ca oricând este că preşedintele Traian Băsescu, cu entuziasmul său pentru Statele Unite ale Europei, s-ar înţelege mai bine cu Martin Schulz decât opozanţii săi. În orice caz, miza socialistului german a fost ca diferenţele de substanţă dintre rivalii politici din România să fie atenuate”, a comentat Deutsche Welle vizita lui Martin Schulz în România, în perioada 30-31 octombrie.

Autorul notează ca ”radicalii” din ambele tabere au fost dezamăgiți, după ce ”consecvent cu sine, Martin Schulz a criticat din nou tacticile adoptate împotriva preşedintelui Traian Băsescu, deşi prin întreaga sa atitudine a oferit guvernului Ponta o preţioasă validare”.

”Socialistul Martin Schulz, cu toate că şi-a luat tot felul de precauţii retorice, a aprobat planurile de austeritate care se desfăşoară în Grecia şi Spania, cerând în schimb ca politica de redistribuire a resurselor să se mute în planul Europei lărgite. A manifestat compasiune pentru toţi manifestanţii care se adună la Atena sau Madrid, dar a sfârşit prin a-i dezaproba. În fine, a spus şi ceea ce era mai dificil de spus, şi anume că România are o situaţie de invidiat, care se datorează tocmai planului de austeritate desfăşurat în ultimii doi ani”, mai notează DW.

De altfel, în cadrul conferinței comune de presă de după întrevederea de la Palatul Cotroceni, atât președintele Traian Băsescu, cât și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, au subliniat faptul că au abordări asemănătoare în privința mai multor chestiuni, precum aderarea României la Schengen, viitorul exercițiu bugetar sau politica de coeziune.

”Trebuie să vă spun că în ceea ce priveşte România în Europa şi viitorul Uniunii Europene, între mine şi domnul preşedinte Schulz nu există abordări consistent diferite şi asta se manifestă pe toată gama de probleme pe care le-am discutat deja, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii economice şi monetare, Pactul de creştere şi locuri de muncă, problematica Schengen, problematica MCV, piaţa unică şi aşa mai departe”, a declarat miercuri Traian Băsescu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos