Dezmatul lui PSDragnea se apropie de un punct critic! Tapalaga: Vom fi pusi in curand sa alegem intre prosperitate si valorile UE sau coruptie si subdezvoltare!

Bani, prosperitate si valorile UE sau coruptie si subdezvoltare? Cele doua drumuri se vor separa oficial in curand, iar startul s-a dat azi la Bruxelles. Cu propunerea Comisiei Europene, de a lega fondurile de respectarea statului de drept si de independenta justitiei, dezmatul din Europa Centrala si de Est se apropie de final.

Polonezii, cehii, ungurii, romanii sau bulgarii vor afla in curand ca, in functie de liderii pe care-i aleg, opteaza pe care din cele doua drumuri vor merge ani buni, de azi inainte, scrie jurnalistul Dan Tapalaga pe G4Media.ro.

Nu le vor mai putea avea pe amandoua. In mod legitim, Occidentul s-a saturat. De ce sa mai toarne miliarde de euro intr-un sac plin de gauri? De ce-ar mai finanta din fonduri comunitare tari conduse de lideri care de dimineata pana seara injura Bruxelles-ul, calca in picioare valorile Uniunii si construiesc forme periculoase de autocratie? De ce-ar mai gira politic state aproximative? In ele, banii europeni se pierd ca apa in nisip.

Un moment. Poate va intrebati de ce sunt totusi atat de importante aceste valori – stat de drept si justitie – incat UE gandeste mecanisme de a lega fondurile europene de respectarea lor? Cum se explica noua atitudine, rigida si inflexibila, mentalitatea de politist gata sa scrie o amenda pe capota masinii la cea mai mica abatere?

Sa luam un exemplu la indemana. In Romania, majoritatea PSD – ALDE modifica, pe langa legile justitiei si Codurile Penale, legea de functionare a Curtii de Conturi, astfel incat se concentreaza puterea de decizie in mana presedintelui. Altfel spus, garantiile de independenta ale auditului realizat de Curtea de Conturi, care verifica, intre altele, modul in care administratiile locale cheltuiesc banii europeni, dispar. In cazul nostru, presedintele Curtii de Conturi a ajuns in aceasta functie importanta pe considerente de obedienta maxima fata de liderul PSD, nu pe criterii de competenta sau din dorinta de a imbunatati performantele unei institutii pe care Nicolae Vacaroiu reusise sa o faca respectata.

Nu avem nici cel mai mic dubiu ca, daca seful Curtii de Conturi primeste puteri sporite, calitatea raportarilor la Bruxelles scade, institutia devine mai putin credibila. Cel mai probabil, va fi tentata sa acopere fraudele cu fonduri europene, nu sa le descopere si sa le semnaleze. Din acest motiv, Comisia Europeana a transmis deja semnale clare in Romania ca, daca modificarile la legea Curtii de Conturi trec si de Senat, va suspenda automat toate platile in programele cu fonduri europene.

Prin urmare, distrugerea unor institutii de checks and balance, cum este Curtea de Conturi, risca sa produca deja efecte concrete, cu impact major asupra intregii societati. A suspenda platile in toate programele cu fonduri europene inseamna pentru multe firme mici sau mijlocii calea sigura catre faliment, afaceri intregi ruinate si oameni ramasi fara slujbe. Chiar si intr-o tara cu rata de absorbtie modesta, cum este Romania, ponderea acestor proiecte in economia locala nu este neglijabila.

Acum, cu atat mai apasat se pune problema cand vine vorba despre intreg sistemul de justitie. Evident o justitie controlata distorsioneaza grav intreg sistemul de echilibru si control. Banii europenilor risca sa ajunga pe cai ilegale in buzunarele politicienilor fara ca acestia din urma sa mai poata fi pedepsiti, iar prejudiciul recuperat. Toate celelalte se dau peste cap cand justitia functioneaza la comanda: competitia, accesul la resurse, integritatea functionarilor etc.

Cum tarile din Europa Centrala sau de Est inregistreaza un recul democratic evident, cumva trebuiau oprite, mai ales ca tot Bruxelles-ul se face vinovat de indelungi ezitari si prea multa toleranta in raport cu lideri gen Orban sau Dragnea.

In fine, acesta este mesajul venit astazi de la Bruxelles: aveti de facut o alegere simpla. Ori banii, prosperitatea si valorile UE, ori coruptia, smecheria si subdezvoltarea promise de Dragnea, Orban, Borisov sau alti isteti care incearca sa-ti impuna regulile lor pe banii celorlalti.

Cred ca nu intamplator, presedintele Klaus Iohannis a ales acest moment pentru a iesi din letargie, anuntand ca va sesiza Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia in legatura cu cele trei legi ale justitiei. A procedat corect si in acord cu asteptarile publicului intern si extern, care doreste modernizarea Romaniei, nu intoarcerea ei in timp.

De acum, lupta pentru de statul de drept si justitie va fi pe bani si, chiar mai mult, pe ramanerea sau iesirea din UE. Sigur, de la anuntarea propunerii Comisiei Europene si pana la adoptarea mecanismului va mai trece putin timp, dar mai devreme sau mai tarziu aici se va ajunge: accesul la bani si prosperitate va fi legat, cum este firesc sa se intample, de respectarea unor reguli de baza, fara de care UE risca destramarea.

Responsabilitatea lui Liviu Dragnea si PSD va fi totala. Daca insista mai departe cu distrugerea justitiei si cu obsesia controlului total, se fac raspunzatori directi de izolarea Romaniei in UE. N-ar fi de mirare sa auziti incepand de maine liderii puterii acuzand ”statul paralel” ca si-a subordonat justitia si a periclitat statul de drept, tocmai pentru a evita acuzatia ca, din cauza asaltului la adresa fundamentelor democratice ale statului, PSD condamna de fapt tara la subdezvoltare, mai scrie Tapalaga

Sursa: g4media

Dezmatul lui PSDragnea se apropie de un punct critic! Tapalaga: Vom fi pusi in curand sa alegem intre prosperitate si valorile UE sau coruptie si subdezvoltare! was last modified: mai 2nd, 2018 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre