Dezvaluirea unui fost sef al SIE: Probabil ca exista agenti straini in presa romaneasca!

713

Fostul sef operativ al SIE, Silviu Predoiu, a oferit un amplu interviu postului Europa Libera. El afirma alunecos ca, „probabil”, exista agenti straini in presa romaneasca.

Silviu Predoiu are 61 de ani si a fost din 2005 pana la pensionarea sa in 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), adica seful operativ al serviciului autohton de spionaj.

Intrebat de Europa Libera daca exista agenti straini in presa romaneasca, Predoiu a declarat ca este posibil.

De ce vreti sa ma cert cu cei pe care ii cunosc in presa? Probabil ca exista si e foarte probabil ca nici macar sa nu fie constienti de acest lucru. Va spun prin comparatie cu ce urmarea Serviciul. Mediul de presa este un mediu extrem de interesant, pentru ca vectorii de presa au acces in foarte multe zone cu usurinta, cu suspiciuni reduse, reusesc sa dezvolte contacte in medii care in mod evident sunt interesante pentru serviciile de informatii si in care ele intra cu greu.

Nimeni nu-si propune sa recruteze pe X de la redactia ziarului Y. Nu-ti propui asta. Iti propui sa obtii informatii de la ministrul Z din spatiul W. Atunci cand incepi sa te uiti la ministerul Z ca la detinator de informatie, printre persoanele care au acces cu usurinta la detinatorii de informatii din minister descoperi si pe corespondentul ziarului cutare, si cutare, si cutare. Deci nu se pleaca de la: ‘hai sa recrutam pe cineva in presa, ca dupa aia sa-l trimitem undeva’, ci pleci de la mediu, gasesti un vector si incepi sa-l cultivi. De cele mai multe ori, pentru ca vorbim de presa, oamenii, chiar daca nu sunt educati, sunt mult mai abili, au capacitatea de a simti cu mai multa usurinta dincolo de statement-ul de introducere. Apoi, se evita recrutarea explicita. Exista situatii cand o faci, dar, de regula, se mentine relatia intr-o alta forma”, a declarat Predoiu.

Intrebat daca „jurnalistii dau informatii fara sa-si dea seama, la cafea”, Predoiu a confirmat.

„Se vinde mult mai usor decat ar putea. Adica, din punctul acesta de vedere, jurnalistul ar putea sa piarda o oportunitate.

Presupun ca exista agenti straini in presa romaneasca, nu stiu. Sunt convins ca SRI-ul stie, dar pentru a sti trebuie sa fie prezent si el in mediile de presa, adica ar trebui sa ne gandim inainte sa tipam. Poate sa fie pentru protectie. E posibil sa fie. Nu cunosc, nu stiu, nu pot sa ma pronunt, dar, printr-o paralela cu ce facea Serviciul de Informatii Externe in afara, nu vad de ce nu ar fi. Repet: asta nu inseamna ca sunt neaparat constienti.

Poti sa ii folosesti pentru ca sunt foarte mandri. De cate ori n-ati auzit colegi care spun: ‘am o relatie foarte buna cu consilierul politic de la ambasada cutare si cu baiatul ala de la multinationala cutare, si cu un prieten care este la organizatia internationala cutare…’ Asa afli ca un anume jurnalist are contacte in diferite medii. El vorbeste despre ce ii spune celalalt. Daca il intrebati despre ce vorbeste celalalt cu el, ce-l intreaba – s-ar putea sa se trezeasca. Dar asta e doar asa…”, a mai spus Predoiu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos