Scandal fără precedent în interiorul ALDE. Daniel Constantin a boicotat şedinţa în care se stabilea data Congresului pentru alegerea preşedintelui unic, susţinând că nu acceptă ca deciziile să se ia de oameni din afara partidului.
După ce a stabilit data alegerilor pe 21 aprilie de capul său, Călin Popescu Tăriceanu i-a adus o serie de acuzaţii extrem de grave copreşedintelui partidului, afirmând că Daniel Constantin l-a şantajat la depunerea listelor la parlamentare.
Copreşedintele ALDE, vicepremierul Daniel Constantin, alături de mai mulţi membri ai partidului proveniţi din PC, a părăsit intempestiv şedinţa Delegaţiei Permanente care urma să stabilească data Congresului, acuzând modul în care se iau deciziile în partidul pe care îl conduce împreună cu Călin Popescu Tăriceanu.
El a acuzat că şedinţa este nestatutară. „Delegatia Permanentă care s-a convocat astăzi nu este cea statutară. Am agreat, am covocat Delegatia Permanentă, însă secretariatul într-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt cei care trebuiau că fie în Delegatia Permanentă. Am agreat acum 2 ani de zile normele tranzitorii care spun foarte clar: Delegaţiei Permanentă e formată din Delegaţia Permanentă a PLR si Consiliul Naţional al PC. (…) Din motivul acesta am intrat împreună cu colegii acolo ( în şedinţa Delegaţiei Permanente, n.r.) şi am spus: <Oameni buni, nu s-au convocat toţi oamenii în Delegaţia Permanentă. Nu pot să particip sau să validez convocarea Congresului pe o Delegaţie care nu există>”, a explicat Constantin.
Copreşedintele ALDE a precizat că nu vizează funcţia de preşedinte al partidului, ci este nemulţumit de modul în care se iau deciziile. „Am convenit acum patru luni de zile că vom avea preşedinte unic şi am convenit că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte, ci voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care din păcate regret profund că au ieşit în spaţiul public. Motivele neînţelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat şi n-o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre co-preşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul pe care îl avem din păcate şi îl va avea ALDE în perioada următoare. (…) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a precizat Constantin.
„Nu voi pleca din ALDE”
Daniel Constantin a precizat că nu va pleca din ALDE şi că se va întâlni luni cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a vedea decizia coaliţiei în legătură cu această situaţie.
„Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii. Oricând, şi chiar mâine (luni, n.r.), voi avea o discuţie cu prim-ministrul Sorin Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret”, a spus el.
El a adăugat că nu vor exista plecări din ALDE şi că parlamentarii ALDE vor susţine Guvernul Grindeanu.
„Orice s-ar întâmpla, toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE, vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol această coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile”, a mai spus Constantin.
Co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin, a precizat duminică, în replică la acuzele lui Călin Popescu Tăriceanu, că este ruşinos ca acesta să vorbească despre şantaj, în condiţiile în care Tăriceanu este cel care „s-a luptat” ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele ALDE.
„Este ruşinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre şantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din păcate, domnul Tăriceanu a pus pe masa ALDE şi pe masa guvernului interesele sale şi ale unui grup restrâns de influenţă”, a precizat Constantin într-o declaraţie de presă remisă duminică MEDIAFAX.
El a mai arătat că Delegaţia Permanentă a fost nestatutară, iar convocarea Congresului în cadrul acesteia reprezintă o „decizie abuzivă”, la fel cum sunt toate deciziile adoptate de către această reuniune.
„Ceea ce clamează domnul Tăriceanu, privind decizia de convocare a Congresului cu 50%+1 din numărul delegaţiilor judeţene nu este statutar şi va fi atacat în instanţă”, a mai spus Constantin, în declaraţia citată.
Delegaţia Permanentă a ALDE a decis convocarea unui Congres extraordinar, apoi ordinar, în 21-22 aprilie.
„Delegaţia Permanentă s-a ţinut conform statutului, în cvorum, în pofida plecării unor colegi din sală. Am decis convocarea unui Congres extraordinar în 21 aprilie la Parlament. (…)Congresul ordinar va fi în 22 aprilie, cu două puncte importatnte pe ordinea de zi – dezbaterile politice şi doi – alegeri pentru structurile de conducere la nivel naţional”, a spus Tăriceanu, citat de Gandul.