Un ordin nescris a circulat zilele trecute prin ministerele Guvernului Grindeanu, rostit mult mai apasat in departamentele cu functionari prea liberi in gandire. Se pare ca activitatea de pe facebook a unor functionari publici l-a nemultumit pe Liviu Dragnea, care, preluand un model deja functional in PSD, i-a recomandat lui Grindeanu sa monitorizeze postarilor angajatilor din Guvern.
Chiar daca activitatea ministeriala e coplesitoare, ne vor spune pesedistii, functionarii aloca un timp insemnat retelelor de socializare. Facebook e pretutindeni. Si, potrivit informatiilor noastre, PSD si-ar dori sa nu mai fie nicaieri. Nicaieri in Guvern.
Neoficial, incepand de saptamana trecuta, sefii de birou au datoria de a monitoriza discret activitatea online a colegilor pentru a observa si raporta cine distribuie articole sau comentarii anti-guvernamentale.
Nemultumirea democratica a directorilor care a au refuzat sa impuna o astfel de decizie a fost reprimata scurt: emisarii PSD au explicat ferm ca, potrivit Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici, republicata in 2007, functionarii publici nu numai ca nu au dreptul sa promoveze texte anti-Executiv, dar au obligatia sa apere prestigiul Guvernului Romaniei.
In fapt, Legea 7/2004 prevede, la articolul 7 (1), ca „functionarii publici au obligatia de a apara in mod loial prestigiul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia”.
Reprezentantii partidului in Guvern au plusat, aratand ca in interpretarea lor, in aceste momente „sensibile” pentru Cabinet, functionarii ar trebui chiar sa publice articole favorabile Puterii, scrie politburo.ro.
Insa, aceeasi lege reglementeaza si drepturile functionarilor publici care (potrivit aceleiasi Legi 7/2004, art. 3, lit. g), au dreptul sa le fie respectata „libertatea gandirii si a exprimarii, principiu conform caruia functionarii publici pot sa-si exprime si sa-si fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept si a bunelor moravuri”.