DIICOT cere aviz pentru inceperea a urmaririi impotriva fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu, pentru ca l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae si ar fi folosit Romgaz in interesul Interagro, potrivit mediafax.ro.
Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) sa sesizeze Senatul pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei, se arata intr-un comunicat de presa de luni al DIICOT.
De asemenea, seful DIICOT a solicitat procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei.
Potrivit prrocurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economie4i, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
„Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Videanu Adriean, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar sase ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD”, a precizat sursa citata.
Procurorii sustin ca activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN Romgaz SA in directia dorita de interesele grupului infractional.
„Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN Romgaz SA, creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale”, se mai arata in comunicat.
Procurorii au mai aratat ca demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale.
In acest fel, sustin procurorii, au fost „grav afectate principalele activitati ale SNGN Romgaz SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”.
Vosganian si Videanu au plasat Interagro in pozitie de monopol pe piata gazelor naturale
Procurorul sef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Senatul pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei, se arata intr-un comunicat de presa de luni al DIICOT.
De asemenea, seful DIICOT a solicitat procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii au aratat ca prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.
„In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor Varujan Vosganian si Videanu Adriean, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN Romgaz SA in favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei”, a precizat DIICOT.
Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea SNGN Romgaz SA a fost afectata prin demersurile si dispozitiile ministrilor Vosganian si Videanu in favoarea SC Interagro, intrucat au fost alocate resurse din bugetul public, care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular.
Anchetatorii au precizat ca ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, iar masurile luate de cei doi ministri „au fost de natura de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National”.
Potrivit procurorilor, SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Videanu si Vosganian, ca exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala Varujan Vosganian, ministrul Economiei in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 si Adrian Videanu, ministrul Economiei in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, „care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de Ioan Niculae in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala”.
„Prin actiunile ministrilor Varujan Vosganian si Videanu Adriean a fost folosita SNGN Romgaz SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional, creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala. Prin urmare, din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala”, au precizat procurorii DIICOT.
In decembrie 2011, DIICOT a inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Astfel, a fost inceputa urmarirea penala impotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea – administrator la InterAgro si presedinte al Organizatiei Patronale a Poducatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania Nitrofosfor, Viorel Palasca – secretar de stat pentru politica industriala MECMA in perioada 2007-2008, Darius Mesca – secretar de stat pentru energie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Serban – secretar de stat pentru energie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu – director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu – vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
De asemenea, a fost pus sub urmarire penala Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae si administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA. In acelasi dosar a fost pusa sub acuzare Ioana Apan – director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, presedinte AGA a SNGN Romgaz din 23 iulie 2007 pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani.
Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu – sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 membru in AGA Romgaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros – consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu – consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009.
Totodata, in acelasi dosar a fost inceputa urmarirea penala impotriva lui Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.
Activitatea acestor persoane a fost monitorizata de catre ofiterii Serviciului Roman de Informatii (SRI), care au sesizat DIICOT cu privire la faptul ca la nivelul SNGN Romgaz SA Medias, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si SC InterAgro SA Bucuresti, incepand cu anul 2005, s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afaceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor specifice functiilor, „actioneaza in mod concertat in vederea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”.