Directorul SRI, Hellvig, scrisoare catre liderii politici: Misiunile SRI sunt sever afectate de agresiuni indreptate impotriva institutiei, ducand la dezangajarea si demotivarea ofiterilor!

374

Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune in scrisoarea transmisa liderilor politici ca modul de indeplinire a misiunilor ce revin Serviciului este sever afectat de agresiuni indreptate impotriva institutiei, iar acestea duc la dezangajarea si demotivarea ofiterilor de informatii. Totodata, Hellvig cere membrilor Parlamentului clarifice si sa intareasca legislatia care vizeaza Serviciul, astfel incat sa nu mai planeze niciun dubiu cu privire la activitatea sa.

„La fel ca si pana acum, sunt dispus sa prezint deschis Parlamentului Romaniei, care m-a investit cu incredere atunci cand am fost nominalizat sa ocup aceasta demnitate, toate detaliile referitoare la activitatea Serviciului. Pe fondul dezbaterii publice pe tema protocoalelor de colaborare, simt nevoia sa reafirm cateva lucruri. Ce sunt aceste protocoale, despre care se vorbeste atat de mult? Asa cum am mai explicat, si in ultima declaratie publica, dar si in februarie 2017, la comisia de control a SRI, aceste protocoale au fost mult timp instrumentul traditional de punere in aplicare a legii, un instrument care a ajuns sa fie folosit pentru foarte multe domenii. Constatand ca putem sa punem in aplicare legea direct si fara acest instrument, fara sa afectam metodologia de lucru si fara sa subminam in vreun fel asigurarea securitatii nationale, am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte institutii. Am hotarat imediat, inca din februarie 2017, denuntarea tuturor protocoalor care nu sunt impuse explicit de lege sau hotarari ale CSAT. Acest gest demonstreaza buna-credinta a institutiei pe care o conduc cu privire la activitatea sa”, se arata in scrisoarea transmisa de directorul SRI mai multor lideri politici, citata de Mediafax.

Hellvig transmite ca in prezent nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa poata fi asociat cu infaptuirea Justitiei in Romania.

„Saptamana trecuta au aparut in spatiul public informatii despre doua protocoale, semnate in timpul mandatului meu, despre care s-a speculat fie ca ar fi ilegale, fie ca se refera la activitati prin care Serviciul se implica in activitatea judiciara. O privire atenta, atat asupra cadrului legal, cat si asupra continutului acestor acte, arata ca nu se poate pune problema nici de ilegalitati, nici de interferente in zona de Justitie. Ambele documente de cooperare au fost semnate in decembrie 2016. De ce atunci? Pentru ca activitatea SRI sa fie pusa in acord cu deciziile Curtii Constitutionale (inclusiv decizia nr. 51/2016), prin OUG 6/ 2016 s-a prevazut ca stabilirea conditiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor ale organelor judiciare se realizeaza prin protocoale de colaborare incheiate de SRI cu ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum si cu alte institutii in cadrul carora isi desfasoara activitatea, in conditiile art.57 alin.2 din Codul de Procedura Penala, organe de cercetare penala speciale”, arata directorul Serviciului Roman de Informatii.

in scrisoare se vorbeste despre primul protocol, cel neclasificat din 2016, care reglementeaza accesul organelor de urmarire penala la infrastructura tehnica a SRI. intelegerea este si acum in vigoare, dar nu presupune nicio forma de implicare a SRI in activitatea Parchetelor, spune directorul Serviciului.

„Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public, exclusiv pe infractiunile privind securitatea nationala (prevazuta in titlul 10 din Codul de pr. penala) si infractiunile de terorism. Ca sa fim foarte clari, acest protocol clasificat a fost impus de legea de organizare si functionare a SRI. OUG 6/2016 ne-a impus sa semnam protocoale cu institutiile statului pentru exercitarea atributiilor noastre. Organele de cercetare penala speciale efecteaza acte de urmarire penala numai in conditiile art.55 alin. 5 si 6 din Codul de Produra Penala. SRI poate face, potrivit legii, cercetare penala speciala doar in cazul infractiunilor la adresa securitatii nationale si infractiunilor de terorism, prevazute la titlul X din Codul Penal, din dispozitia procurorului DIICOT, exclusiv prin punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, aspect de la sine inteles, intrucat chiar nu putem folosi echipele de filaj ale politiei in activitati de contraspionaj sau contraterorism. Deci in acest caz nu e vorba despre interferente asupra actului de justitie, ci doar de colaborare in domenii strict delimitate, usor de verificat, esentiale pentru securitatea nationala. Fac aceasta precizare pentru ca au existat speculatii legat de intentiile din spatele acestui document”, mai spune Hellvig.

„Ca director al SRI, voi clarifica public astfel de aspecte de cate ori va fi nevoie, inclusiv in cadrul Comisiei de Control a SRI. Nu am nimic de ascuns si voi continua procesul de declasificare a tuturor actelor referitoare la colaborarea din trecut referitoare la administrarea justitiei”.

Eduard Hellvig cere apoi sprijinul liderilor politici in crearea unei dezbateri publice cu privire la modernizarea cadrului in care isi desfasoara competentele SRI si atrage atentia asupra atacurilor asupra institutiei.

„SRI trebuie perceput ca o structura apolitica respectata, echilibrata si eficienta in protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, in asigurarea securitatii nationale si in consolidarea parteneriatelor externe, menite sa sustina interesele nationale ale Romaniei. Agresivitatea si dinamica factorilor interni si externi, care afecteaza mediul de securitate national, fac si mai dificila misiunea ofiterilor nostri. Profilul hibrid al agresiunilor, fie ca vorbim de terorism, atacuri cibernetice, criminalitatea economico-financiara, etc, obliga Serviciul sa isi adapteze instrumente si normele dupa care isi desfasoara acticitatea. in acest context complicat, modul de indeplinire a misiunilor ce revin Serviciului este suplimentar este si sever afectat de agresiuni indreptate impotriva institutiei, ca parte a atacarii a insusi sistemului de aparare a statului. Acestea pun sub semnul intrebarii legitimitatea tuturor actiunilor noastre si duc la dezangajarea si demotivarea ofiterilor de informatii, avand drept efect diminuarea eficacitatii si eficientei suportului pentru protejarea si promovarea valorilor constitutionale ale statului de drept. in acest sens, am speranta ca membrii Parlamentului Romaniei isi vor consolida cu buna-credinta eforturile de clarificare legislativa cu privire la atributiile si rolul SRI in statul roman, pentru ca niciun dubiu cu privire la activitatea sa sa nu mai planeze in viitor”, mai precizeaza sursa citata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos