Documentul OFICIAL care confirma incompetenta ministrului justitiei Tudorel Toader!

236

Ministrul justitiei, Tudorel Toader, arata inca o data incompetenta si dorinta cu orice pret de a calca in picioare justitia din Romania in favoarea grupurilor de politicieni inculpati aflati sub presiunea anchetelor judiciare sau a termenelor din procese. Tudorel Toader insista ca recomandarile GRECO nu sunt obligatorii, numai ca in regulamentul organismului Consiliului Europei, revizuit in vara anului trecut, scrie negru pe alb ca statele membre trebuie sa se conformeze. Jurnalistii de la Digi24.ro arata cu documente diversiunea pe care o pune la cale ministrul justitiei desi lucrurile sunt cat se poate de clare.

Regula nr. 30 din Regulamentul de procedura GRECO spune asa:

Conformarea la recomandari:

Membrii GRECO trebuie sa se conformeze cu recomandarile facute in raportul de evaluare si sa le puna in practica in intregime intr-o limita de timp stabilita de GRECO.
In conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, in decurs de 18 luni dupa adoptarea raportului de evaluare, sa transmita GRECO un raport de prezentare a situatiei care sa arate masurile luate pentru a da curs recomandarilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte si va decide daca s-a dat curs sau nu recomandarilor facute.

Documentul GRECO poate fi consultat aici reguli de procedura GRECO.

Intr-o postare publicata pe Facebook vineri seara, ministrul justitiei anunta ca a cerut Grupului sa-i transmita comunicatul oficial in care ar fi transmis Romaniei ca are obligativitatea de a se conforma recomandarilor. Ministrul spune ca ar fi primit drept raspuns doar confirmarea unei corespondente electronice cu presa la nivelul secretariatului GRECO. Pozitia lui vine dupa ce GRECO a comunicat, intr-un raspuns trimis catre Digi24, ca recomandarile institutiei nu sunt optionale, asa cum afirmase ministrul justitiei, in Senat. In raportul publicat de GRECO, tara noastra figureaza printre tarile care au regresat in lupta impotriva coruptiei.

Intr-un raspuns transmis de GRECO la solicitarea Digi24, institutia il contrazice pe ministrul justitiei, Tudorel Toader:
„Echipa GRECO care a pregatit proiectul de raport al evaluarii ad hoc s-a intalnit cu toate autoritatile nationale relevante, inclusiv cu ministrul justitiei, si a ascultat cat mai multe pareri cu putinta. Proiectul de raport a fost ulterior discutat in amanunt si adoptat de GRECO, tinandu-se cont de parerea autoritatilor romane si a tuturor celorlalte 48 de state membre. Recomandarile GRECO nu sunt optionale”.

Reactia institutiei europene vine dupa ce ministrul justitiei a spus ca raportul este unul orientativ si nu poate impune reguli legiuitorului roman.

„Raportul GRECO a fost transformat intr-o tema politica mult mediatizata si cu prea multe inexactitati. Exprim speranta ca raportul e realizat de expertii GRECO, fara contributii venite din spatiul national. Expertul GRECO nu poate sa treaca peste vointa legiuitorului national, vointa verificata de CCR”, spunea Tudorel Toader zilele trecute in Senat.

In raportul publicat de GRECO, tara noastra figureaza printre tarile care au regresat in lupta impotriva coruptiei. In bilantul activitatii pe anul trecut, institutia noteaza ca au fost initiative legislative care au anulat reformele aplicate anterior in acord cu recomandarile anticoruptie ori au fost lansate reforme ale caror consecinte ar putea duce la incalcarea standardelor anticoruptie. De asemenea, GRECO spune ca increderea cetatenilor in institutiile statului s-a erodat.

sursa: digi24.ro