Dorinta coalitiei penalilor, implinita! Se pune pumnul in gura romanilor! Interzis la proteste spontane!

224

Interzis la proteste in fata Guvernului sau a oricarei altei cladiri publice importante. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in urma cu putin timp ca orice persoana prezenta la un miting in fata unei cladiri publice si care nu a anuntat in prealabil prezenta la protest poate fi sanctionata.

In legislatie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligatia persoanelor care vor sa protesteze in incinta unei institutii publice de a notifica autoritatile despre acest protest.

Atunci cand jandarmii dadeau amenzi pentru proteste in Piata Victoriei, de exemplu, asadar in proximitatea unei institutii publice, unele instante aprobau, deci confirmau acele amenzi, in timp ce alte instante le anulau pe motiv ca o piata din apropierea unei institutii publice nu face parte din incinta unui institutii publice.

Pentru ca exista aceasta practica neunitara, Curtea de Apel din Bucuresti a solicitat ICCJ sa aprobe un recurs in interesul legii care sa devina odata cu publicarea lui in Monitorul Oficial obligatoriu pentru toate instantele din Romania.

Iar in varianta propusa de Curtea de Apel exista acea obligatie de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc in proximitatea sau in piata din apropierea unei institutii.

Aceasta solutie propusa de judecatori a fost aprobata luni de inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmeaza ca decizia la acest recurs in interesul legii sa fie motivata si apoi publicata in Monitorul Oficial, moment in care va fi obligatorie pentru toti judecatorii care vor solutiona contestatiile facute impotriva unor amenzi date din acelasi motiv.

Solutia data de ICCJ:

„Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti si, in consecinta, stabileste ca: in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 prima teza din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata, cu referire la dispozitiile art. 26 alin. (1) lit. a) si d) din aceeasi lege, exista obligatia de declarare prealabila a adunarilor publice, atunci cand adunarile urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe caile publice (drum public, parte carosabila si trotuar) sau in alte locuri prevazute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 15 octombrie 2018. ”