Dosarul Posta Romana: DNA cere inchisoare pentru ministrii Nagy si Chiuariu

573

Procurorul DNA a cerut, marti, instantei supreme condamnarea fostilor ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si a fostului sef al Postei Romane Dan Mihai Toader la pedepse cu executare in dosarul Posta Romana.

La termenul de marti al procesului, instanta a constatat cercetarea judecatoreasca finalizata si a cerut acuzarii si apararii sa expuna pledoariile finale in dosarul in care sunt judecati Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica a CNPR, Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al CNPR, fostii ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si Ioan Folfa.

Astfel, procurorul a spus ca fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy si fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, precum si Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu trebuie condamnati la inchisoare in regim de detentie pentru faptele lor, in vreme ce pentru inculpatul Ioan Folfa se poate stabili o pedeapsa la inchisoare cu suspendarea executarii.

Cei sase au fost trimisi in judecata in decembrie 2010, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale, privind instrainarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitala.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada anilor 2005 – 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre SC Imopost SA, potrivit DNA.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos