Dragnea, atitudine grosolană la adresa lui Iohannis după ce i-a știrbit din prerogative: ”Să-i numească președintele pe toți din România!”

241

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ironic ca in opinia sa seful statului ar trebui sa numeasca pe toata lumea in Romania, ca raspuns la intrebarea legata de schimbarea prerogativelor sefului statului in numirea procurorilor sefi, asa cum apare in proiectele prezentate de Tudorel Toader.

„Eu cred ca presedintele Iohannis ar trebui sa numeasca pe toata lumea in Romania. Pe toata lumea”, a fost raspunsul lui Liviu Dragnea.

In completare, premierul Mihai Tudose a afirmat „impreuna cu domnul Citu”.

Raspunsurile vin dupa ce proiectul de modificare al legilor Justitiei, depuse in Parlament de ministrul Tudorel Toader, prevede modificari ale prerogativelor sefului statului.

In momentul de fata, Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca presedintele ICCJ, vicepresedintii si sefii de sectie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar seful statului nu poate refuza propunerile CSM decat motivat. In proiectul depus la Parlament, presedintele nu poate refuza decat o singura propunere pentru fiecare din aceste functii. De asemenea, este introdusa suplimentar conditia pentru ocuparea acestor functii ca respectivii magistrati sa nu fi fost sanctionati disciplinar.

O limitare similara a dreptului de a refuza propunerile este impusa si Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste propunerile facute de catre ministrul Justitiei pentru ocuparea functiilor de procurori-sefi. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inca din august ca sefii Parchetelor nu vor mai fi numiti de catre presedintele Romaniei, ci de catre CSM, insa Consiliul va trebui sa accepte a doua propunere facuta de ministrul de Justitie, in caz ca nu a fost de acord cu prima.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justitiei proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Sursa: aktual24.ro