Dragnea: Deconcentratele vor trece in subordinea autoritatilor locale

509

dragnea24Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca cea mai mare parte a institutiilor deconcentrate vor trece in subordinea consiliilor judetene, iar prefectii se vor concentra pe coordonarea ‘mult mai ferma’ a actiunilor din timpul perioadelor in care sunt calamitati si pe modul in care se aplica programul de guvernare.

‘Directiile deconcentrate ale ministerelor din judete – cea mai mare parte dintre ele – vor trece sub autoritatea autoritatilor locale pentru ca asa este firesc, asa este in toate tarile civilizate’, a spus Dragnea la Ploiesti, unde a participat la semnarea unui contract de finantare pentru un proiect care va fi realizat cu fonduri europene.

Potrivit vicepremierului, Guvernul doreste ca prefectii sa nu mai aiba posibilitatea ca, atunci cand ataca un act administrativ, acesta sa se suspende de drept.

‘Nu mai dorim ca prefectii sa aiba la indemana un document ingrozitor si incorect si anume posibilitatea ca atunci cand ataca un act administrativ al unei autoritati locale, acel act sa se suspende de drept. Numai o instanta judecatoreasca trebuie sa aiba aceasta competenta. Nu este posibil ca un functionar public, chiar daca este inalt functionar public, sa suspende un act al unei autoritati locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constitutiei’, a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, acesta a aratat ca prefectii ar putea avea si competente pe partea de control.

‘Cred ca rolul prefectului in lumina viitoarei descentralizari trebuie sa se concentreze intr-adevar pe controlul de legalitate al actului emis de autoritatile locale, dar cu precizarea facuta, de coordonarea mult mai ferma a actiunilor din perioadele cand apar calamitati, de a verifica cum se pune in practica programul de guvernare si ne gandim serios daca sa aiba ceva competente din punct de vedere al controlului, pentru ca o parte insemnata din institutiile judetene de control nu vor trece la autoritatile locale si atunci cred ca este firesc ca la nivel judetean cel care sa le coordoneze sa fie prefectul”, a explicat vicepremierul.

sursa AGERPRES

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos