Dragnea isi depaseste atributiile si face o manevra iresponsabila si periculoasa pe plan extern, punand in pericol siguranta nationala!

379

Oficialii palestinieni au avertizat Romania ca mutarea ambasadei la Ierusalim indeparteaza sansele de pace in Orientul Mijlociu. Premierul Autoritatii Palestiniene, Rami Hamdallah, a transmis Romaniei ca mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim ”indeparteaza si mai mult sansele de obtinere a pacii” in procesul de negociere din Orientul Mijlociu.

Potrivit Israelnatioalnews.com, Rami Hamdallah s-a intalnit cu reprezentantul Romaniei la Autoritatea Palestiniana, Catalin Tirlea, in incercarea de a opri mutarea ambasadei la Ierusalim.

Hamdallah a explicat ca un astfel de pas ar constitui o incalcare a drepturilor palestinienilor si ar fi contrara rezolutiilor internationale.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, joi seara, ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate parea un lucru putin important. Are valoare simbolica uriasa acest gest al nostru, in primul rand o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenita in lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relatii speciale de foarte multi ani, un stat in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana. Suntem practic a doua tara care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate si cred ca va aduce niste beneficii pe termen si scurs, si mediu si lung pentru Romania. Trebuie sa folosim aceasta sansa uriasa”, a declarat Liviu Dragnea, la un post TV.

Iohannis ataca decizia Guvernului de mutare a ambasadei la Ierusalim: ”Nu am fost informat”

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a criticat decizia Guvernului de incepere a demersurilor de mutare a ambasadei din Israel la Ierusalim.

”Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu acest demers. Administratia Prezidentiala subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare. Un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca initiativa Guvernului Romaniei poate reprezenta, eventual, cel mult inceputul unui proces de evaluare in materie, care poate fi finalizat doar in momentul incheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, in cadrul caruia statutul Ierusalimului reprezinta o tema centrala. Acest statut poate fi stabilit numai in urma incheierii unui acord direct si final intre parti.

Presedintele, in calitate de titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si ca reprezentant al Romaniei in plan extern, in conformitate cu prevederile constitutionale, reitereaza faptul ca pozitia constanta a tarii noastre in ceea ce priveste Procesul de Pace din Orientul Mijlociu ramane neschimbata. Presedintele Klaus Iohannis subliniaza, din nou, necesitatea rezolvarii juste si de durata a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „solutiei celor doua state”, Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate, ca unica varianta viabila si capabila sa garanteze indeplinirea aspiratiilor partilor”, a precizat un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Sursa: realitatea.net