Liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, referindu-se la afirmatiile prim-vicepresedintelui CE Frans Timmermans pe tema legilor justitiei si a statului de drept si la avertizarea acestui conform careia Guvernul roman ar putea fi adus in fata instantei, ca este dezamagit de aceasta atitudine si ca nu si-a imaginat ca o tara intrata in Uniunea Europeana va fi amenintata atat de brutal.

„Trebuie sa recunosc ca sunt destul de dezamagit de aceasta atitudine pentru ca nu mi-am imaginat niciodata ca o tara intrata in Uniunea Europeana va fi amenintata in felul acesta, atat de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o lista de luari de pozitii stabilite dinainte, o condamnare deja, inainte de a se studia probele, ca sa spun asa, ca am experienta asta nefericita”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

El a precizat ca au fost trimise documente, informatii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reactie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justitiei care afecteaza independenta justitiei.

Liviu Dragnea a comentat si afirmatiile lui Frans Timmermans despre referendumul pentru familie, conform carora sustine valorile familiei, insa respinge homofobia si nu doreste ca aceste valori sa fie folosite drept justificare pentru a starni ura fata de minoritatile sexuale.

„Nu cred ca domnul prim-vicepresedinte Timmermans poate sa spuna poporului roman cum trebuie sa voteze la acest referendum. Chiar nu cred ca nimeni din spatiul Uniunii Europene poate spune poporului roman cum sa defineasca in Constitutie casatoria”, a afirmat Dragnea.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timermans a facut apel la autoritatile romane sa „regandeasca cursul pe care l-au luat”, facand referire la modificarile legilor justitiei si Codului penal, avertizand ca, daca regulile sunt incalcate, CE nu va ezita sa ia masuri si sa aduca Guvernul roman in fata instantei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la interventia eurodeputatilor din Comisia pentru libertati civile din Parlamentul European, spunand ca nu vede legatura intre acestea si modificarile legilor justitiei care afecteaza independenta sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus ca pe imaginile video nu a vazut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari pasnici. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta Romania.