Dragnea și Tudose întâmpinați la Sibiu cu un protest special de Halloween: ”Cu zâmbet înainte, nu cu groaza pe față!”

407

„Cu zâmbet înainte, nu cu groaza pe față” este deviza care a scos zeci de sibieni din casă, marți, înainte de căderea întunericului. Oameni de toate vârstele au ieșit la plimbare în port popular, unii dintre ei cu icoane în brațe, pentru a le arăta românilor că tradiția locală este mai presus de o sărbătoare importată din cultura vestică.

În seara de Halloween, Sibiul a fost altfel. În port popular, cu zâmbete largi și fără machiaje înfricoșătoare, 70 de sibieni au făcut o plimbare până la Catedrala Mitropolitană. Oamenii au explicat că tradițiile românești contează mai mult decât orice sărbătoare preluată din afară și că cel mai frumos lucru pentru ei este portul popular. Printre ei s-au numărat și tineri, mândri să își poarte hainele românești și care au spus că pentru ei Halloween nu înseamnă nimic.

„M-am îmbrăcat în costum național pentru că Halloween-ul nu ne aduce nimic bun. E mai bine să ne îmbrăcăm în port tradițional. Îmi port hainele cu mândrie, fără să mă intereseze ce spun colegii despre mine. Nu m-a atras niciodată Halloween-ul, nu-mi place. Acest obicei nu aduce nimic bun românilor”, a mărturisit o tânără de doar 16 ani, participantă la marș.

Halloween este o sărbătoare păgână împrumutată de la americani. Ultima seară a lunii octombrie este dedicată costumelor și machiajelor care imită diferite personaje horror. Tinerii profită de această sărbătoare pentru a transforma o simplă seară de toamnă târzie într-o noapte a grotescului.

„Am ieșit pentru a le arăta copiilor și tinerilor din ziua de astăzi că nu avem nevoie de tradiții împrumutate din alte țări. Și portul nostru popular poate fi purtat la orice carnaval, nu e nevoie de animăluțe, de monștri, care nu fac decât să-i sperie și să le dea impresia, ca și în desenele animate, că toate duhurile rele sunt de fapt bune”, a povestit o doamnă mai în vârstă.

Ideea de a mărșălui în haine frumoase și cu zâmbetele la purtător, în loc de costume fioroase și priviri demonice, a venit ca o încercare de a înlătura „urâtul” din viața de zi cu zi, cu atât mai mult într-o seară în care grotescul este vedeta.

„Formele de import și sărbătorile importate, din punctul nostru de vedere, aduc puțină agresivitate în educatia copiilor noștri. Marșul acesta care se desfășoară în Sibiu poate fi o replică de pace și o soluție într-o perioadă de criză, de căutare a identității, de căutare a liniștii psihice în această societate românească cu atâtea convulsii – o soluție pe care o propunem noi creștinii, pentru că sărbătorile creșine au adus întotdeauna pace și liniște”, a spus preotul Cătălin Dumitrean.

Participanii la marș au făcut un scurt popas și la Catedrala Mitropolitană. Ei speră ca această manifesare să devină o alternativă la Halloween, pe care tineri și vârstnici deopotrivă să o îmbrățișeze de acum înainte.

Sursa: Turnul Sfatului

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos