”Dragnea va fi mancat de partid inainte de a candida la prezidentiale, pentru ca e consumat! Dar oare cine va infige cutitul in spinarea actualului sef PSD?”

476

Nu prea cred eu ca intre premierul Grindeanu si liderul PSD Liviu Dragnea ar fi cine stie ce mare raboi subteran. Dl Grindeanu nu mi se pare a avea anvergura si substanta necesara pentru a reprezenta un autentic pericol pentru liderul PSD. Nu inca, cel putin. Trebuie sa mai puna „carnita” politica pe el, sa mai invete de la chiar Liviu Dragnea pentru a ajunge un autentic rival.

Ceea ce vad insa este o incercare disperata din anumite zone nu atat ale PSD, cat ale coalitiei si presei afiliate ei, de a-l umfla pe Sorin Grindeanu cu pompa, ca in sondajul Avangarde in care premierul e nici mai mult nici mai putin decat numarul 2 in clasamentul increderii dupa Gabriela Firea. Un clasament in care, in mod straniu, Liviu Dragnea nici macar nu apare.

A facut mari valuri avizul negativ trimis de guvern Curtii Constitutionale in tocmai speta Bombonica Prodana, adica exceptia prin care fosta sotie a lui Liviu Drangea cere CCR sa constate ca lipsa pragului pentru prejudiciu face abuzul in serviciu neconstitutinal. Este ultima speranta a lui Liviu Drangea ca va scapa de acest dosar si, implicit, de puscarie.

Si multi au speculat ca lovitura i-ar fi fost aplicata de Sorin Grindeanu. Nu cred insa ca premierul avea habar de ce scrie in hartia aceea. Avizul a fost intocmit de ministerul Justitiei, cel pastorit de fostul judecator constitutional Tudorel Toader, care bag mana in foc ca a inteles perfect si poate chiar a dictat elaborarea acelui aviz.

Nu e un secret ca dl Toader nu considera necesara introducerea pragului in infractiunea de abuz si a si refuzat sa modifice in acest sens Codul Penal. Totusi, indiferent de statura profesionala, Tudorel Toader nu e chiar de capul domniei sale in guvern.

A fost sustinut de Calin Popescu Tariceanu, cel care l-a trimis si la CCR. Este de altfel de notorietate aceasta apropiere. Nu spun ca dl Toader ar lua o decizie impotriva constiintei profesionale a domniei sale la ordinul lui CPT, dar cred ca pentru a lua decizii impotriva interesului lui Liviu Drangnea are mare nevoie de o sustinere extrem de puternica, cu atat mai mult cu cat a iritat repetat PSD si cu alte decizii.

Oare ar avea Calin Popescu Tariceanu motive sa vrea sa-l vada cazut pe Liviu Dragnea? Eu cred ca da. Si inca unul mare, daca dl Tariceanu vrea sa candideze la prezidentiale. Si intentia este destul de transparenta.

Asta inseamna ca va rivaliza cu candidatul PSD si nimic nu e mai toxic intr-o coalitie decat un interes electoral divergent. Aduceti-va aminte ce s-a intamplat in 2009 intre PDL si PSD.

Nici in partid, pentru Liviu Dragnea nu e moale. Faptul ca a luat partidul si guvernarea pe cont propiu nu e usor de digerat intr-un partid mare. Iar opozitia interna este bine alimentata de Victor Ponta, mai eficient in torpilarea lui Liviu Dragnea decat opozitia formala.

Episodul OUG 13, perceput de multi ca un asalt stict in interesul lui Liviu Dragnea, pentru ca avea in centru pragul pentru abuz, a fost un fiasco pentru partid tocmai in momentul care ar fi trebuit sa fie unul de mare glorie dupa victoria in alegeri. Si dupa ce a pus totul la bataie pentru sine, Liviu Dragnea a blocat gratierea promisa pentru „pesedimea” cazuta.

Deloc de ignorat, Liviu Drangea este un lider cu un mare handicap: nu poate fi premier. Puterea lui nu poate trece dincolo de gardul Palatului Victoria, o limita de putere total incompatibila cu statutul de lider maxim pe care si l-a atribuit.

Asa ca eu cred ca Liviu Dragnea va fi mancat de partid inainte de a candida la prezidentiale, pentru ca e consumat, pentru nu e locomotiva, pentru ca a tradat o asteptare majora promisa, pentru ca eventuala sa candidatura ar antrena un vot negativ cadou pentru Klaus Iohannis sau cine va fi sa fie rival.

Cine sa ii ia locul? Unii il umfla pe Sorin Grindeanu, cum ziceam. Dna Firea este in plina campanie de imagine cu crucea in frunte. In opinia mea insa, numele nu e inca pe masa, nu e copt inca momentul. Mai trebuie sa asteptam o vreme pentru a afla cine va infige cutitul in spinarea lui Liviu Dragnea.

Dar chestiunea de timp nu cred ca mai poate schimba traiectoria lui Liviu Dragnea. Dead man walking.

Autor: Ioana Ene Dogioiu pentru ziare.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos