Dragnea vrea control total! Seful PSD a confiscat astazi Monitorul Oficial din mainile guvernului!

184

In jocul politic, de multe ori, Monitorul Oficial s-a dovedit a fi extrem de important, pentru ca publicarea unor decizii sau legi mai devreme sau mai tarziu a influentat multe jocuri. Astfel, Senatul a decis, miercuri, trecerea Monitorului Oficial din subordinea Guvernului in subordinea Camerei Deputatilor.

Proiectul, initiat de deputatul PNL Ionut Stroe si semnat de mai multi parlamentari PNL si USR, a fost adoptat cu 70 de voturi „pentru”, nicio „abtinere” si 15 voturi „impotriva”.

„Potrivit art. 74 din Constitutia Romaniei care stabileste ca initiativa legislativa apartine deopotriva „Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot”, coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constitutia Romaniei care stabileste ca „(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii”, coroborat cu art. 111 din Constitutia Romania care vorbeste despre „controlul parlamentar” exercitat de Parlament asupra Guvernului, consideram ca, in virtutea eliminarii oricaror interventii ale Executivului in procesul legislativ si inlaturarii oricaror suspiciuni de abuz, ca in cazul OUG 13/2017, sa se aprobe reintoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului Romaniei, exercitata prin Camera Deputatilor”, potrivit expunerii de motive.

Un amendament adoptat de Comisia juridica a Senatului prevede ca „in trei zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputatilor se numeste Consiliul de administratie al Regiei Autonome „Monitorul Oficial” (…). Consiliul de administratie este compus din noua membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome „Monitorul Oficial” si presedinte al Consiliului de administratie”.

„Din Consiliul de administratie al Regiei Autonome „Monitorul Oficial” fac parte, in mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputatilor si un reprezentant al Ministerului Finantelor publice”, prevede un alt amendament adoptat de Comisia juridica a Senatului.

Actul normativ stipuleaza ca, in termen de sapte zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului se aproba organizarea si functionarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

In 22 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, dupa ce aceasta fusese adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in 22 decembrie 2017.

In iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din functie, iar fara semnatura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul ca Regia Autonoma „Monitorul Oficial” se afla in subordinea SGG.

Senatul este prima Camera sesizata.

Sursa: stiripesurse.ro