Dupa elucubratiile lui Valcov, Eurostat dezvaluie adevarul despre economia romaneasca: Romania, in fruntea tarilor europene cu scumpiri de preturi!

112

Romania a avut, in luna iunie, cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana. Din datele publicate miercuri de Eurostat reiese ca este a 10-a luna la rand de crestere a preturilor si a cincea luna consecutiva in care tara noastra este pe primul loc la scumpiri din Europa.

Datele Eurostat arata ca Romania a avut in luna iunie o inflatie de 4,7%, in crestere fata de luna mai, cand a inregistrat 4,6%. in topul tarilor cu cea mai ridicata rata a inflatiei sunt si Estonia – 3,9%, urmata de Ungaria – 3,2%. La pol opus sunt Irlanda – 0,7%, Grecia – 1% si Danemarca – 1,1%.

Pe de alta parte, in iunie 2018 rata inflatiei la nivelul UE a fost de 2%, comparativ cu 1,9% in luna mai. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului anterior rata inflatiei era de 1,3%.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in sectorul energetic, urmat de servicii, alimente, alcool si tutun.

Darius Valcov, autorul programului de guvernare PSD, a declarat la Antena 3 ca Executivul pe care il sustine a redus inflatia de la 4,8% in 2016 la 3,4%. Afirmatia este un fals grosolan daca ne uitam la cifrele oficiale prezentate de INS si Eurostat. Datele Institutului National de Statistica indica faptul ca preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum, au fost mai mici cu 0,5% in luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015. Mai exact, Romania a avut in 2016 o inflatie negativa.