E strigător la cer! În timp ce bugetarii s-au trezit cu lefurile tăiate, parlamentarilor le-au crescut indemnizațiile cu câteva sute de lei!

342

Președintele PSD Liviu Dragnea face precizări despre salariile din România, după ce funcționarii publici s-au plâns de faptul că vor avea salarii scăzute din cauza transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.

Întrebat de jurnaliști la Palatul Parlamentului dacă i se pare normal ca bugetarii să se confrunte cu tăieri de salarii, în timp ce parlamentarii câștigă mai mult, Dragnea a evitat să dea un răspuns clar.

În schimb, a confirmat faptul că cei mai mulți parlamentari vor avea salarii mărite.

”La Parlament? Din ce am vorbit cu doamna secretar general, din toți cei care primesc salarii de aici, se pare că la 3 % nu sunt creșteri, sunt foarte mici scăderi. La 97 % sunt creșteri.” – a spus Dragnea.

El a adăugat că încă nu şi-a verificat cardul pentru a putea spune cu cât i-a crescut salariul în luna ianuarie.

Reacția sa vine la scurt timp după ce Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, a declarat pentru Hotnews că aproximativ 22.000 de angajați din administrația publică centrală vor avea salariile scăzute, cu până la 30% – 40%, unele ajungând să fie chiar și cu 4.000- 5.000 lei mai reduse.

Recent, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a admis că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40 la sută – cea mai mare scădere fiind în cazul preşedintelui României.

Deputatul PSD Rădulescu: Nu mă interesează, eu n-am venit în Parlament (…) pentru salariu

Deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu susţine că nu este interesat de salariul său, pentru că nu a venit în Parlament pentru acest venit, ci pentru a face treabă.

Întrebat de jurnalişti, la Palatul Parlamentului, cum i s-a modificat salariul începând cu data de 5 februarie, el a susţinut că nu ştie.

″Încă nu ştiu cum s-a modificat, ce s-a modificat, nu m-a interesat foarte tare subiectul ăsta. Nu mă interesează, eu n-am venit în Parlament (…) pentru salariu, am venit ca să fac treabă şi iniţiative pentru oameni″, a precizat Rădulescu.

Deputatul PSD rămâne totuşi la ideea că un parlamentar nu câştigă suficient dacă vrea să arate civilizat.

“Dacă un parlamentar trebuie să fie parlamentar civilizat, sigur că ar trebui să se comporte şi să arate ca un parlamentar. Dacă vrem să venim în blugi, tenişi, sigur că nu trebuie să faci mari eforturi. Dar, dacă vrei să vii civilizat, cum e un parlamentar al unei ţări europene, şi, mai mult, pleci în străinătate, atunci trebuie să ai decenţa să-ţi cumperi costume, cravate, cămăşi, pantofi şi aşa mai departe. Şi pentru banii care se dădeau atunci sigur că nu-ţi ajungea să-ţi iei nici măcar un costum. (…) Eu mi-am luat totdeauna costume din banii pe care i-am câştigat şi care sunt în declaraţia mea de avere”, a spus Rădulescu.

El a susţinut că indemnizaţia a donat-o “iarna şi vara” în judeţul Argeş familiilor sărace, bolnavilor şi bătrânilor, şi i-a îndemnat pe jurnalişti să facă acelaşi lucru.

“De multe ori iarna şi vara banii i-am donat. Chiar o să vă invit să veniţi în judeţul Argeş şi să asistaţi când eu donez salariul meu, ar fi bine să faceţi şi dumneavoastră acest lucru’’, a spus acesta.

Cătălin Rădulescu a dorit totodată să clarifice o serie de informaţii apărute în spaţiul public conform cărora ar fi dorit să preia şefia grupului PSD.

“Când eu vreau să spun ceva, spun şi îmi asum ceea ce spun. (…) Dacă voiam să candidez ca lider al grupului parlamentar PSD, o făceam singur, nu trebuie să mă înveţe un reporter sau să-mi ceară să candidez”, a afirmat deputatul PSD.

Noul Cod Fiscal ar fi scăzut, de fapt, salariile profesorilor și grefierilor

În urmă cu câteva zile, profesorii au dat un ultimatum noului guvern. Dacă lefurile lor nu cresc, ei avertizează că vor ieşi în stradă.

Dascălii se plâng că primesc mai puţini bani şi că veniturile le-ar fi scăzut după modificarea Codului Fiscal.

Şi grefierii din sistemul judiciar au fost în grevă japoneză, după ce au aflat că unii dintre ei vor lua de luna viitoare lefuri mai mici şi cu 500 de lei.

Două săptămâni, doar atât are la dispoziţie Guvernul pentru a lua o decizie în privinţa sistemului de învăţământ din România, ameninţă sindicaliştii.

Altfel, se vor muta din şcoli în stradă.

Efectele modificărilor legii salarizării

Ministerul Muncii a transmis vineri un comunicat în care face precizări cu privire la efectele legii privind salarizarea bugetarilor, susţinând că scopul acesteia a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite.

Instituţia mai spune că în anul 2022, tot sistemul de salarizare va fi “complet echilibrat”, iar faptul că de la 1 ianuarie salariile foarte mari vor scădea a fost cunoscut încă din momentul dezbaterii legii în Parlament.

Printre categoriile profesionale care au reclamat diminuarea salariilor din 1 ianuarie se află şi grefierii, cărora Ministerul Muncii le transmite că este “deschis oricărei discuţii”, cu atât mai mult cu cât “doar grefierii care se regăsesc în structura anumitor Curţi de Apel au anunţat proteste din cauza scăderilor salariale”.

Sursa: Stirile PRO TV