Economistii confirma: masura guvernului Tudose care va sterpeli 16% din salariile romanilor!

462

Salariile românilor vor scădea cu peste 16% de anul viitor, din cauza transferării contribuţiilor la sănătate şi la pensii de la angajatori la angajaţi. Este concluzia consultanţilor fiscali consultați de Digi24.ro, care spun că această reducere poate fi compensată doar dacă angajatorii vor mări lefurile salariaţilor.

O persoană plătită cu salariul mediu brut pe economie va rămâne cu mai puţini bani, spun specialiștii.

Exemplu de calcul:

Un salariat plătit cu 3.131 lei brut are, în prezent, de achitat la stat contribuţii de sănătate şi pensii (CASS și CAS) de 517 lei. Se mai adaugă impozitul pe venit de 16%, adică 418 lei. La sfârşitul lunii, după plata acestor impozite, el rămâne cu 2.196 lei net.

De anul viitor, după ce aceste contribuţii vor fi transferate pe umerii angajatului, acesta va avea de plătit dublu pentru CAS şi CASS. La același salariu brut, de 3.131 lei, angajatul va plăti contribuții de 1.096 lei. Vestea bună este că impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%, adică 204 lei. Cu toate acestea, salariatul va încasa mai puţin decât acum: doar 1.831 de lei.

După ce tragem linie, vedem că acest salariat va pierde 365 de lei în fiecare lună. Procentual, înseamnă o scădere a salariului cu 16,6%.

Calculele contrazic asigurările oficialilor Ministerului de Finanţe, care spuneau că aceste modificări nu vor afecta angajaţii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos