Emisiunea cu Traian Basescu despre Portul Constanta va fi difuzata de CNN incepand cu 23 mai! VIDEO

636

1traianPostul de televiziune CNN va difuza incepand cu 23 mai, emisiunea cu Traian Basescu despre Portul Constanta, in cadrul seriei de emisiuni „The Gateway”.

Emisiunea in cadrul careia presedintele roman i-a fost ghid in Portul Constanta jurnalistei Becky Anderson, a fost inregistrata in aprilie si va fi difuzata la 23, 25 si 26 mai.

VEZI VIDEO!

Anderson s-a intalnit cu presedintele Basescu, fost capitan de nava, pentru a discuta despre planurile acestuia de viitor in privinta Portului Constanta, prezentat drept „cel mai mare port de la Marea Neagra” si un „important punct de tranzit care leaga Europa de Est de Transcaucazia, Asia Centrala si Extremul Orient„.

„Pana in decembrie 1989, Portul Constanta a fost folosit in principal pentru exportarea bunurilor produse de economia Romaniei si pentru a importa materii prime. In prezent Portul Constanta este mai mult sau mai putin un fel de poarta, in primul rand pentru Romania, conectand Romania cu restul lumii, si in acelasi timp este o poarta pentru Europa Centrala si de Est”, afirma Basescu in timp ce face turul portului, insotit de Becky Anderson.

Traian Basescu povesteste apoi ca legatura sa cu portul este intarita de cariera de 12 ani pe petrolierele mari.

„Mandria ca am fost capitanul unui vas de 306 de metri mi-a oferit resursele sa raman puternic exact in aceasta perioada a vietii mele”, afirma el.

Basescu vorbeste si despre planurile de viitor pentru acest port.

„Este punctul terminus al unei autostrazi albastre care incepe in Rotterdam si se termina in Portul Constanta. Este de o importanta extraordinara, deoarece este conectat practic la intreaga Europa. Dar trebuie sa dezvoltam capacitatea pentru vasele mari in Constanta”, afirma presedintele roman, intr-un interviu acordat la Cotroceni.

Reportajul CNN incepe cu intrarea, intr-o dimineata cetoasa, in Portul Constanta, a unui cargou de 300 de metri, insa ceata ramane un leitmotiv.

„In aceasta perioada, Romania navigheaza in ape economice tulburi, care afecteaza dezvoltarea tarii. Dar acest port a fost extins in perioada de prosperitate din anii ’60, iar localizarea sa strategica l-a facut unul dintre cele mai mari huburi din Europa. In prezent opereaza numai la 50% din capacitate, dar presedintele este optimist. (…) In timp ce economia Romaniei ramane in ceata, e clar ca operatiunile din terminalul de containere al portului pot fi cheia pentru viitorul economic al tarii”, afirma reporterul CNN.

Beccky Anderson a vizitat, de asemenea, santierul naval Daewoo si s-a imbarcat pe o barja pentru a urmari traseul marfurilor pe canalul Dunare-Marea Neagra.

„Avand 60 de kilometri, canalul este al treilea ca lungime dupa Canalele Suez si Panama”, afirma CNN.

In cadrul vizitei in Romania, Anderson a mers si la uzinele Renault/Dacia, prezentate drept „cea mai de succes poveste de afaceri din tara”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos