Este oficial! Sefii Jandarmeriei, pusi sub acuzare pentru violentele de la protestul de pe 10 august!

237

La aproape o luna si jumatate de la evenimentele violente din Piata Victoriei, sefii Jandarmeriei Romane, dar si un secretar de stat de la Ministerul de Interne, au fost pusi sub acuzare de procurorii militari.

Sunt banuiti ca au stat in spatele interventiei in forta impotriva manifestantilor. Iar vizita lor la Parchetul General a fost presarata de huiduieli ale protestarilor, dar si de confruntari ale acestora cu militarii adusi sa ii protejeze.

Anchetatorii spun ca jandarmii au folosit forta in exces, desi printre protestatari erau si copii, iar ordinul de interventie a fost emis cu incalcarea legii.

Seful Jandarmeriei Romane, colonelul Ionut sindile, adjunctul acestuia, colonelul Sebastian Cucos, seful unitatii din Capitala, mariorul Laurentiu Cazan, dar si secretarul de stat de la Ministerul de Interne, colonelul Mihai Chirica, sunt invinuiti de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la purtare abuziva. Sunt primii suspecti carora procurorii militari le reproseaza oficial interventia din zece august de la Mitingul Diasporei.

Rand pe rand, cei patru au ajuns in fata procurorilor militari insotiti de o ploaie de huiduieli. Mai multi protestatari au scandat impotriva lor si le-au cerut demisia si s-au imbrancit cu militarii adusi la Parchetul General sa ii protejeze pe suspecti.

De teama sa nu fie linsat, controversatul colonel Sebastian Cucos a urcat in mare graba in masina, lasandu-si avocata singura in mijlocul multimii.

In schimb, coordonatorul interventiei din 10 august, seful Jandarmeriei Capitalei, a incercat sa se fereasca de protestatarii care il huiduiau si a fugit in sediul Ministerului Mediului, aflat in imediata vecinatate a Parchetului General. Pana la urma, a ajuns in biroul procurorilor militari tot prin mijlocul protestatarilor, transmit stirileprotv.

La fel de tacut a fost si colonelul Mihai Chirica, secretar de stat in Ministerul de Interne si cel de-al patrulea suspect din dosar.

Ordinul prin care s-a dispus evacuarea protestarilor din Piata Victoriei a fost ilegal, iar ora consemnata in documentele oficiale ale Jandarmeriei, nereala – este concluzia la care au ajuns procurorii militari, care le-au dat celor patru suspecti un ragaz de cateva zile sa isi pregateasca apararea.

Sefii Jandarmeriei si secretarul de stat din MAI vor trebui sa revina in fata anchetatorilor impreuna cu avocatii lor, ca sa dea explicatii oficiale in legatura cu violentele din 10 august.