Surse politice citate de jurnalistii de la hotnews.ro anunta ca Liviu Dragnea face presiuni asupra lui Tudorel Toader pentru a adopta, in cel mult doua saptamani, o ordonanta de amnistie si gratiere. Daca Toader refuza in continuare, Dragnea il va remania si il va instala pe postul de ministru al Justitiei pe Eugen Nicolicea.

Dragnea doreste ca amnistia si gratierea sa fie strecurate intr-o ordonanta care sa modifice mai multe acte normative din domeniul Justitiei.

Ordonanta ar urma sa fie prezentata ca o solutie care sa rezolve un blocaj iminent in justitie, prin amanarea cu un an a intrarii in vigoare a noilor prevederi din statulul magistratilor privind pensionarea anticipata. De altfel deputatul PSD Florin Iordache a anuntat public la inceputul saptamanii ca Guvernul ar putea da o ordonanta care sa modifice legile justitiei in sensul punerii in acord cu anumite observatii facute de reprezentantii Comisiei de la Venetia.

Presiunile sunt uriase pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care refuza in continuare sa-si asume actul normativ, Liviu Dragnea amenintandu-l pe acesta cu retragerea sprijinului politic.

Potivit surselor, Dragnea ar fi vrut vrea ca ordonanta privind gratierea si amnistia sa fie data saptamana viitoare de catre Tudorel Toader dupa ce premierul Viorica Dancila se va intoarce de la Bruxelles (Viorica Dancila are programata o vizita la Bruxelles pe 3 octombrie). In cazul in care ministrul Justitiei refuza, PSD ii va retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader, in sedinta CEx afirma aceleasi surse. In locul lui Toader, social-democratii l-ar pregati pentru postul de ministru al Justitiei pe Eugen Nicolicea care ar fi dispus sa semneze OUG privind amnistia si gratierea.

Dragnea a luat in calcul si varianta initierii unei OUG de catre Secretariatul General Guvernului, prin nou-numitul Toni Grebla, insa ALDE se opune. Calin Popescu Tariceanu nu sustine amnistia si gratierea si, potrivit surselor citate, daca Guvernul da OUG, ALDE se vor delimita.

Sursa: Hotnews