EXCLUSIV. Sloganul ARD pentru resuscitarea procentelor: “Reporneşte inima României”. Vicepreşedintele PDL, Sever Voinescu: “Nu mi se pare foarte inspirat”

267


de Anca Simina
Publicat la: 04.11.2012 15:00
Ultima actualizare: 04.11.2012 17:51


FOTO: Andreea Alexandru/Mediafax

În prima campanie cu Traian Băsescu intrat în silentio stampa la Cotroceni, ARD-iştii încearcă să recupereze din electoratul pierdut făcând uitat portocaliul şi trandafirul PDL. Rămasă fără locomotivă electorală prezidenţială, noua coaliţie a renunţat, din motive ce ţin de orgolii la vârf, şi la ideea unui premier de campanie, pe modelul Stolojan din 2008, venind în schimb cu tactica celor “patru locomotive mici”: Blaga-Ungureanu-Pavelescu-Neamţu.

Voinescu: “Nu mi se pare ceva foarte inspirat sloganul”

Surse din coaliţie au declarat pentru gândul că sloganul cu care ARD îşi lansează mâine candidaţii la parlamentare va fi “Reporneşte inima României!”, o idee a consultanţilor încă disputată însă la vârful PDL. “Din punctul meu de vedere, inima României n-a încetat niciodată să bată. Nu mi se pare ceva foarte inspirat, dar astea sunt detalii”, a comentat pentru gândul vicepreşedintele Sever Voinescu. Candidaţii nu vor abandona nici sloganul cu care s-a lansat ARD, „Alege calea dreaptă”, pentru afişe cosnultanţii punându-le pe masă şi variantele “Nu mă lasă inima, intru în luptă” şi “Din inimă pentru …”.

Ca să-şi scoată în faţă schimbarea de gardă în parlament, au pregătit pentru afişe şi bannere şi o ştampilă: “candidat nou”. De faţa campaniei ARD se ocupă firmele de consultanţă ale lui Felix Tătaru şi Răzvan Săndulescu şi o echipă de la Forţa Civică.

Preda: “Băsescu nu e o casetă, să-l punem noi la megafon”

Pregătiţi să contrasteze, din sala Operei Române, cu show-ul USL de pe Arena Naţională, ARD-iştii fac calcule cum să obţină măcar 25% în alegeri fără concursul direct al preşedintelui pe care nu l-au mai invitat nici la lansare. “Nu suntem proprietarii lui Traian Băsescu, nu-l avem nici măcar închiriat. Nu e o casetă în posesia noastră, să-l punem la megafon”, spune prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, estimând că preşedintele “nu va mai fi, ca în 2008, un actor în campanie”, dar “e posibil să intervină pe teme legate de guvernare sau pe chestiuni europene”.

În noile condiţii, aliaţii s-au decis greu asupra unei locomotive de campanie. Principalul impediment a fost teama ca alesul să nu prindă aripi şi să rămână, eventual, cu eticheta de prezidenţiabil. În final, a câştigat varianta cu patru locomotive mai mici. “USL a ales să mizeze pe o persoană, pe Victor Ponta pentru a scoate campania din logica locală. Noi am ales formula celor patru copreşedinţi: Blaga, Ungureanu, Pavelescu, Neamţu. Testăm şi această variantă cu patru locomotive”, explică Cristian Preda.

Potrivit liderului PDL, alianţa nu are însă o propunere de premier pentru electorat şi nici o echipă de miniştri pe care să-i scoată în faţă, fie şi numai cu titlu electoral. “Mi-ar fi plăcut, ca alegător, să găsesc o listă de prim-ministeriabili, ca şi o listă de potenţiali miniştri”, spune europarlamentarul, contactat de gândul.

Ţinta electorală: 25% – 30%

Ca să poată deschide măcar subiectul intrării la guvernare, pedeliştii estimează că au nevoie de minimum 25%  pe 9 decembrie, deşi, oficial, ţinta e de 30%. “Nimeni nu e sigur pe rezultat. Nici USL, nici noi nu suntem siguri unde ne vom plasa: mai aproape de 20 sau de 30%. Dar ăsta-i planul: să avem cel puţin jumătate plus unu din ce are USL. Asta ne-ar pune, teoretic, în poziţia de a avea cel mai mare grup politic”, spune Cristian Preda.

Dincolo de campaniile de colegiu, trei vor fi mesajele transmise de la Bucureşti: ce au făcut bine guvernele Boc şi Ungureanu, ce oameni noi aduce ARD în parlament şi faptul că PDL e în opoziţie. “Noi mizăm pe trei lucruri. Primul e creşterea numărului oamenilor lucizi care au înţeles de ce am făcut ce am făcut. Apoi mizăm pe o formulă de unitate a dreptei care aduce oameni noi. Şi trei, vrem să arătăm că USL guvernează, nu noi”, enumeră Sever Voinescu liniile cu care ARD vrea să îşi scoată electoratul din inerţie.

Alianţa are însă o problemă de purtători de mesaj. “În afară de Victor Ponta există o galerie întreagă de lideri USL pe care îi avem ca adversari. Din păcate există foarte puţini adversari pe măsură din partea noastră, o spun autocritic”, admite Cristian Preda avantajul USL.

Citeşte şi LISTA COMPLETĂ a candidaţilor ARD la alegerile parlamentare 2012

 

Defilare de candidaţi la Operă

Startul campaniei va fi luat mâine, printr-o lansare pentru care PDL a dat Sala Palatului pe Opera Română. Ca să le iasă contrastul cu lansarea USL de pe Arena naţională, ARD-iştii au renunţat la obişnuitele delegaţii din judeţe cu care strângeau 5.000 de susţinători la Bucureşti, pentru o defilare a celor 400 de candidaţi, de la Vasile Blaga la Elena Udrea, tot cu Traian Ungureanu maestru de ceremonii, dar cu maximum 800 de oameni în sală.

“Dacă USL a făcut pe stadion, noi vrem să facem o lansare decentă, cu 800 de oameni, care nu sunt nici manipulaţi, nici aduşi pe stadion pentru un mic şi-o bere întâlnirile pe stadion au aspect de manifestaţii faraonice. Nu cred că preşedintele Băsescu a fost invitat. Din câte ştiu, nu a fost”, a comentat pentru gândul prim-vicele PDL, Cezar Preda.

Dincolo de discursuri şi de show-ul electoral, programul ARD urmează să fie lansat a doua zi. Printre altele, ARD promite scăderea cotei unice la 12%, creşterea salariului minim pe economie până la aproape 900 de lei şi un program de promovare a produselor româneşti.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos