Filosoful Mihai Sora, dupa decizia privind protestele: „La Girafa avem voie sau este si dumneaei o persoana juridica?”

243

Orice adunare publica trebuie declarata prealabil daca aceasta se desfasoara pe drumuri publice, in piete sau in apropierea institutiilor, fie ele publice sau private, a decis luni Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), admitand un recurs in interesul legii. Asociatia Evolutie in Institutie vrea sa dea in judecata statul roman la CEDO, dupa decizia ICCJ. Reprezentantii asociatiei spun ca ICCJ a limitat, prin aceasta decizie, dreptul cetatenilor de a protesta spontan si ofera posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari si prin interventia in forta, chiar daca este un protest pasnic.

Filosoful Mihai Sora a criticat, pe Facebook, decizia iCCJ privind obligativitatea de a anunta protestele de strada. Amintim ca ieri, mai multi protestatari #rezist au manifestat in fata iCCJ inainte ca instanta sa anunte ca prevederile legii care reglementeaza manifestatiile publice trebuie sa fie respectata.

„…obligatia de declarare prealabila a adunarilor publice, atunci cand adunarile urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe caile publice […], situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice…”

La Girafa avem voie sau este si dumneaei o persoana juridica?”, a scris Mihai Sora pe Facebook.

Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti a sesizat in luna iulie Instanta Suprema, cerand sa se pronunte cu privire la existenta unei practici neunitare in instante referitor la modul in care ar trebui implementate unele prevederi din legea privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice. Sintagma care a creat probleme este: „(adunarile publice, n.r.) care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

Majoritatea instantelor arondate CAB spuneau ca nu trebuie declarate adunarile care se desfasoara intr-un loc public care se afla in exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat.