Financial Times desfiinteaza regimul Dragnea! „Inexcusable! Actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept!”

203

Board-ul editorial al Financial Times, cea mai influenta publicatie financiara a lumii, a publicat o ampla analiza dedicata situatiei din Romania. Publicatia lauda modul in care Romania a evoluat in ultimii zeci de ani si atrage atentia ca tot acest progres este pus in pericol de actualul regim politic.

„Pe 1 decembrie, romanii vor marca aniversarea a 100 de ani de la unirea fostei monarhii cu Transilvania, un teritoriu insusit dupa colapsul Imperiului Habsburgic la sfarsitul Primului Razboi Mondial. O luna mai tarziu, Romania va prelua presedintia rotativa a Consiliului UE timp de 6 luni pentru prima oara.

In decembrie 2019, tara va marca 30 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.

Romanii au tot dreptul de a se mandri cu aceste momente de referinta din istoria lor moderna. Natiunea a facut progrese considerabile de la caderea comunismului, construind o democratie pluripartita, ridicand nivelul de trai de la nivelele abisale ale epocii lui Ceausescu si ajungand pana la aderarea la NATO si la UE. Acestea fac cu atat mai grav (inexcusable – termenul folosit de FT) faptul ca actualul guvern de la Bucuresti submineaza statul de drept, impiedicand eforturile de combatere a coruptiei si, astfel, patand imaginea Romaniei”, noteaza Financial Times, citat de ziare.com.

Publicatia aminteste de raportul MCV, prezentat saptamana trecuta de prim-vicepresedintele Comsisiei Europene, Frans Timmermans: „Timmermans spunea adevarul saptamana trecuta cand afirma ca Guvernul condus de PSD nu doar ca amana reformele din domeniul Justitiei, ba chiar inverseaza progresele inregistrate de cand tara a intrat in UE, in 2007”.

Regresul Romaniei este daunator pentru unitatea Uniunii Europene, deoarece intareste impresia din capitalele vest-europene ca tot mai multe tari din Europa Centrala si de Est se indeparteaza de valorile de baza ale blocului. In plus, FT mai noteaza ca Romania este „frustrata de MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare – n.red.) „.

„Precum Bulgaria, Romania este frustrata pentru ca inca se afla sub mecanismul de supraveghere, din 2007, care monitorizeaza progresele in domeniul judiciar si lupta anticoruptie. Cu toate acestea, Timmermans si colegii sai din comisie au fost indreptatiti sa emita opt noi recomandari care vizeaza consolidarea independentei sistemului judiciar si prevenirea utilizarii abuzive a Codului Penal pentru a proteja politicienii”, se mai arata in articol.

De asemenea, publicatia mai aminteste de un proiect de lege, trecut de Camera Deputatilor, care „anuleaza sute de sentinte in cazuri de coruptie”. Este vorba despre initiativa legislativa care prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, acest proiect de lege, ca for decizional.

„Printre cei care vor beneficia de aceasta lege se numara si Liviu Dragnea, liderul PSD, si omul din spatele Guvernului. El nu poate avea functia de premier, intrucat are o condamnare definitiva din 2016, pentru frauda electorala. Intr-un alt dosar, care se afla in faza de apel, a fost gasit vinovat pentru abuz in serviciu”, mai scrie Financial Times, care atrage atentia ca „drumul pe care Dragnea si aliatii sai conduc Romania este pavat cu riscuri”.

„Drumul pe care Dragnea si aliatii sai conduc Romania este pavat cu riscuri. Ridica ingrijorare din partea partenerilor din UE si NATO, dar si pe pietele financiare cu privire la credibilitatea institutiilor de baza ale tarii. In plus, scade increderea cetatenilor in viitorul Romaniei. Cateva milioane de oameni, inclusiv tineri straluciti, s-au mutat in strainatate incepand cu anul 2007. Ca si cei ramasi in tara, ei doresc cu disperare ca Romania sa fie o societate prospera, bine guvernata si fara coruptie. Aceste sperante, nascute in revolutia din 1989 si tinute in viata de atunci, nu trebuie lasate sa moara”, conchide FT.