Florin Iordache, „alta intrebare”, anunta ca PSD refuza sa desfiinteze Sectia Speciala si ignora raportul GRECO! „Anumite lucruri sunt inacceptabile si ele nu vor fi implementate”

398

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a anuntat, marti, ca PSD si Guvernul nu vor desfiinta Sectia Speciala, chiar daca Raportul GRECO cere insistent acest lucru. El o ataca si pe ministrul Justitiei, Ana Birchall, care a declarat ca „atunci cand esti intr-un club, e nevoie sa respecti regulile”.

Raportul GRECO scindeaza PSD, la cateva ore dupa publicarea sa. Daca ministrul Justitiei, Ana Birchall, a declarat ca „atunci cand esti intr-un club, e nevoie sa respecti regulile”, Florin Iordache este de alta parere.

„Nu sunt de acord si va spun de ce. Din acest club fac parte si Franta si Anglia si Germania. Si Anglia si Germania si Franta au o serie de recomandari pe care nu le-au transpus si nu au de gand sa le transpuna. Atat timp cat suntem o tara independenta, cat avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislatia. In acest club putem functiona foarte bine cu Sectia intarita, care asigura o anumita siguranta si independenta reala a justitiei”, a declarat Florin Iordache pentru Europa Libera.

El sustine ca oficialii europeni au o problema doar cu Sectia speciala, fara a vedea insa „marile probleme din Justitie”, si transmite clar ca PSD nu vrea sa desfiinteze acesta structura de anchetare a magistratilor

„Atata timp cat GRECO a observat, spre exemplu, numai Sectia Speciala si deranjeaza foarte tare Sectia Speciala si GRECO nu a observat marile probleme din Justitie, ma refer aici la protocoale, ma refer la constituirea completelor, la influentarea si nerespectarea legii de cei care infaptuiesc justitia, sunt niste chestiuni de o gravitate foarte mare. Nu intentionam si nu am intentionat sa desfiintam Sectia Speciala. De ce aceasta Sectie cand exista la DNA era mai buna? Aceasta Sectie, asa cum este, trebuie sa functioneze mai bine, mai rapid, astfel incat acolo unde sunt probleme aceasta Sectie sa se ocupe de ele. Pe zona Sectiei nu putem interveni decat a ajuta pentru o mai buna operationalizare si functionare”, a adaugat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Singura recomandare de care vor tine cont cei din PSD este legata de conduita parlamentarilor. Florin Iordache a tinut sa precizeze ca anumite lucruri sunt inacceptabile si ele nu vor fi implementate.

„O serie de recomandari vor fi implementate, Codul de conduita exista la Camera Deputatilor si nu exista la Senat, acest Cod de Conduita trebuie implementat si la Senat”, a subliniat Iordache.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) a analizat masurile luate de cele 49 de state membre impotriva coruptiei in 2018. GRECO insista in Raportul sau pentru desfiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos