Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat astăzi, la Guvern, că a decis să demisioneze din funcție. Premierul nu a anunţat când va face o nouă nominalizare, dar ia în calcul numirea unui independent politic.
„De când am venit la Ministerul Justiţiei mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară.Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministrul al Justiţiei”, a declarat Iordache, la Palatul Victoria, într-un briefing de presă de câteva secunde.
Florin Iordache nu a acceptat întrebări din partea presei. Nici el, nici premierul Sorin Grindeanu, nu au anunţat cine va prelua, în continuare, Ministerul Justiţiei.
Surse guvernamentale au declarat EVZ că premierul Grindeanu şi-ar putea asuma interimar conducerea ministerului până la găsirea unui înlocuitor.
Unul dintre numele vehiculate, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, înaintea demisiei lui Iordache, că nu a fost contactat de Grindeanu să i se propună preluarea ministerului.
Demisia lui Florin Iordache a venit la solicitarea expresă a lui Grindeanu. Premierul l-ar fi remaniat dacă acesta nu alegea să îşi dea demisia.
Florin Iordache a inițiat și susținut controversata OUG 13/2007 pentru modificarea Codurilor penale. După ce Executivul a adoptat această Ordonanță pe 31 ianuarie seara, sute de mii de români au protestat împotriva Guvernului. Ulterior, Executivul a abrogat OUG 13/2007.
Astăzi, Curtea Constituţională a României a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului cu privire la ordonanţa de urgenţă 13/2007 referitoare la modificarea Codurilor penale.