Florin Iordache vrea sa dea unda verde la manarii cu banii folositi ilegal de partide in campaniile electorale!

468

Florin Iordache loveşte din nou! Inițiatorul celebrei Ordonante 13, care redefinea abuzul în serviciu și dezincrimina favorizarea infractorului prin decizii ale demnitarilor, vine cu idei noi. De data aceasta, s-a aplecat asupra Legii finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

El a propus amendarea Legii, astfel încât banii folosiți ilegal de partide în alegeri sau la referendum să nu mai poată fi confiscați, informează profit.ro.

Ideea i-a venit fostului ministru de la un proiect de lege inițiat în legislatura trecută de mai mulți parlamentari, care cereau exceptarea de la prevederile Legii finanțării partidelor a organizațiilor minorităților care au obținut câte un singur mandat de deputat sau de consilier într-o circumscripție electorală, pe motivul că oricum fac obiectul controlului Autorității Electorale Permanente.

Proiectul respectiv a fost respins de Senat, după ce Guvernul Cioloș a arătat că nu poate fi făcută excepție de la lege pentru astfel de cazuri. Între timp, proiectul a ajuns și la Camera Deputațior, iar în cadrul comisiei juridice, Florin Iordache a depus o serie de amendamente la proiect, toate vizând finanțarea neconformă cu legea a partidelor în alegeri și toate aprobate de comisie.

Astfel, la propunerea lui Florin Iordache, ar urma să fie abrogat articolul care prevede că, în cazul nerespectării prevederilor din lege privind limita, sursa sau proveniența lor, contibuțiile pentru campania electorală, indiferent că sunt venituri proprii, donații sau împrumuturi, se confiscă și devin venit la bugetul de stat.

Eliminarea confiscării finanțărilor ilegale din alegeri ar trebui să se aplice inclusiv în cazul referendumurilor. Inițiatorul OUG 13 propune totodată eliminarea obligației candidaților sau partidelor de a returna banii sau contravalorea în bani a bunurilor care fac obiectul unor contravenții constatate de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit legii finanțării partidelor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos