Fondul de pensii NN a avut dreptate: Pilonul II de pensii va fi desfiintat! Ministrul de Finante: ”Eu nu cred ca aceasta masura reprezinta o nationalizare a pensiilor private!”

460

Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a sustinut ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii vor fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Misa nu considera ca aceasta masura este o nationalizare a pensiilor private, scrie aktual24.ro.

In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei, aminteste News.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis in aprilie sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private. In prezent, Ministerul Finantelor ia in calcul desfiintarea Pilonului II.

”Pilonul II se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului. (…)Fondurile de pensii din Pilonul II administreaza active de circa 40 miliarde lei. Insa, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe luna”, a declarat Misa. Masura va fi luata in contextul in care beneficiile acestui din urma nu sunt atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile din Pionul II sunt consistente, considera ministrul desemnat. Intrebat in legatura cu amenda data de ASF pentru NN Pensii, in legatura cu scandalul nationalizarii pensiilor, Misu a spus ca nu se poate declara pe subiect, dar nu considera ca aceasta masura reprezinta o nationalizare a pensiilor private.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos