Forumul Românilor: Panoul cu "Terra Siculorum" şi mitingul anunţat pentru joi, "gesturi provocatoare"

266


de Pacala Dana, Kiss Edit
Publicat la: 06.11.2012 20:39
Ultima actualizare: 06.11.2012 20:40


VARGYASI LEVENTE / MEDIAFAX FOTO

Forumul Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş afirmă că amplasarea de către UDMR Covasna a panoului inscripţionat „Terra Siculorum” şi organizarea mitingului pentru a „apăra steagul secuiesc” sunt „gesturi provocatoare” care pot duce la „inflamarea artificială” a problemei interetnice.

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) afirmă, într-un comunicat de presă transmis marţi seară, că acţiunile cu scop electoral ale UDMR şi ale celorlalte partide politice trebuie să fie organizate sub semnul prudenţei şi al responsabilităţii faţă de convieţuirea interetnică armonioasă din judeţul Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, amplasarea panoului cu inscripţia „Ţinutul Secuiesc” în spaţiul public din centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi desfăşurarea mitingului anunţat pentru joi, în faţa Prefecturii, împreună cu lansarea manualului de „Istoria secuilor” în judeţul Covasna, constituie „gesturi provocatoare”, care vor contribui la reluarea dezbaterilor pe tema convieţuirii interetnice în localităţile din sud-estul Transilvaniei, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, „cu inflamarea artificială şi abordarea politicianistă a acestei probleme”.

Forumul apreciază că întreaga răspundere pentru o asemenea evoluţie revine în exclusivitate conducerii UDMR Covasna, inclusiv pentru eventualele gesturi similare din partea unor cetăţeni de naţionalitate română.

„Reamintim domnilor din conducerea UDMR Covasna că simbolurile comunităţii maghiare trebuie aprobate legal şi după aceea arborate în spaţiul public. Într-un stat de drept «deciziile cetăţenilor» nu pot fi luate în dispreţul legilor ţării, ele necesitând aprobarea, în funcţie de competenţa stabilită de lege, la nivel local, sau la nivel naţional, după caz, de către reprezentanţii aleşi ai acestora”, se precizează în comunicat.

Conducerea FCRCHM face apel la maghiarii din judeţul Covasna să nu răspundă „demersurilor politicianiste provocatoare, imorale şi ilegale, care aduc deservicii tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie”.

De asemenea, Forumul îşi exprimă acordul faţă de demersurile prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, care au ca scop respectarea legilor statului român.

„Susţinem întru totul modul profesionist în care prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, îşi îndeplineşte principala sa prerogativă ca reprezentant al Guvernului în teritoriu şi depozitar al autorităţii de stat, de a asigura respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, cu atât mai mult cu cât echidistanţa, obiectivitatea şi disponibilitatea de înţelegere în rezolvarea echilibrată, în deplină armonie a problemelor cetăţenilor judeţului Covasna, de către prefectul Codrin Munteanu sunt recunoscute şi apreciate, inclusiv de către etnicii maghiari”, se arată în comunicat.

UDMR Covasna a amplasat, luni, în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia „SIC – Terra Siculorum”, în semn de protest faţă de acţiunile prefectului Codrin Munteanu.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, i-a cerut recent prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, să le ceară scuze public secuilor după ce acesta a comparat, într-o plângere, steagul secuiesc cu cel al unui club de fotbal sau al unui producător de automobile.

Pe de altă parte, mii de maghiari din judeţul Covasna sunt aşteptaţi, joi, la un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, pentru „a apăra steagul secuiesc”, iar primii 500 de participanţi vor primi în dar din partea UDMR Covasna câte un astfel de steag.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos