Fost consilier prezidential: „PSD e cel mai avantajat de alegerile in doua tururi”

422

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, afirma ca PSD are mai mult de castigat daca vor fi alegeri locale in doua tururi decat in cele intr-un singur tur. PSD se opune insa vehement revenirii la doua tururi si urmeaza sa introduca motiune de cenzura.

Lazaroiu afirma ca PSD are sanse mai mari, in alegerile in doua tururi, sa obtina mai multe primarii de mari orase, care sunt cele mai importante. „Intre un tur si doua tururi, un partid izolat de marimea PSD poate profita mai mult de doua tururi ca sa-si maximizeze scorul (prin aliante locale conjuncturale sau coalizari neasteptate de electorat)”, arata Lazaroiu.

„Dintre toate partidele, PSD e cel mai avantajat de alegerile in doua tururi. Motiunea de cenzura, ca replica la asumarea raspunderii de catre guvernul PNL, e de ochii lumii sau, nu stiu, poate fi doar inertia mentala a strategilor din Kiseleff.

Dupa cum arata rezultatele la ultimele doua scrutine, dar si trendul de prin 2012 incoace, PSD devine un partid obisnuit, cu oscilatie intre locul 2 si 3. De revenit n-o sa-si revina usor, va trebui sa se lupte pentru primul loc in urmatoarea decada. Prostiile facute cu Dragnea la conducere (si girate de ceilalti lideri) vor fi decontate pe termen lung de partid. Nu mai cred in PSD nici saracii, nici pensionarii, problemele de pozitionare sunt majore si mai vechi (de pilda, tensiunea intre temele stangii europene si segmentul traditionalist mobilizat la vot de socialistii romani), iar lipsa de modernizare a partidului incepe sa devina o vulnerabilitate (daca te uiti numai la mesajele prafuite si la propaganda de tip sovietic pe retelele de socializare).

Dar cea mai grava problema a PSD este izolarea ca partid. Ideea cu schimbarea numelui, care aparuse imediat dupa prezidentiale, nu e rea. Mai tarziu sau mai devreme vor trebui s-o puna in aplicare. Scorul din 2016 nu va mai fi atins niciodata (o conjunctura favorabila), guvernare „aproape de unul singur” nu va mai vedea.

Asadar, ii lipsesc aliatii, de asta nu poate profita de scrutinul in doua tururi, dar, intre un tur si doua tururi, un partid izolat de marimea PSD poate profita mai mult de doua tururi ca sa-si maximizeze scorul (prin aliante locale conjuncturale sau coalizari neasteptate de electorat).

Calculul lor se bazeaza pe teorii cu valabilitate limitata. Ca primarii in functie sunt avantajati de scrutinul intr-un tur. Da, cu conditia sa nu reprezinte un partid paria, cum e azi PSD. Un primar PSD cu imagine rezonabila poate spera mai degraba sa coalizeze in al doilea tur electoratul impotriva unui contracandidat antipatic, decat sa iasa pe primul loc din primul tur.

Marile batalii se dau in orase nu in comune. Degeaba numeri 1000 de comune in dreptul tau. Ele nu inseamna aproape nimic nici bugetar, nici electoral. Primarii de comune, mai ales cele sarace, sunt oricum la mana guvernului dupa ce castiga, iar PSD nu mai are guvernul, asa ca loialitatea lor e tot mai discutabila. Ca sa nu mai vorbim ca, daca incepe PNL reforma administrativa, 10-20% din comunele alea dispar prin comasare.

In 2024 PSD ar putea spera la mai bine, dar tot va ramane problema aliatilor. Daca as fi in locul lor, m-as ocupa de pe acum sa incurajez un partid de stanga decent, cu teme europene, care sa atraga electoratul la care ei nu mai au acces din cauza brandului. Dar asta cred ca le-am mai recomandat in cateva randuri, public, insa n-avea cum sa aiba ecou la un partid cu reflexe totalitare”, a explicat Lazaroiu pe Facebook.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat duminica, intr-o conferinta de presa, la Targoviste, ca au fost stranse 115 semnaturi pentru a depune motiunea de cenzura, dupa asumarea raspunderii Guvernului privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

„Erau 115 semnaturi. Cu alte cuvinte, suficiente pentru a depune motiunea”, a declarat Marcel Ciolacu.

Intrebat daca toti parlamentarii PSD vor vota motiunea, liderul PSD a replicat: „Eu cred ca suntem oameni seriosi, ne tinem de treaba si cred, de asemenea, ca cine a avut de plecat, a plecat”.

„Pana acum doar PSD si UDMR doresc sa faca acest demers. Mai este pana la motiune, mai este pana la vot, vom vedea care dintre parlamentari vor veni alaturi de noi. Va reamintesc, nici Guvernul Orban nu a avut matematic numarul suficient nici pentru a schimba Guvernul Dancila, nici pentru a intra dansii la guvernare, deci, jocul este deschis si vom vedea. In cazul in care motiunea nu trece, vom ataca la CCR”, a declarat presedintele interimar al PSD.

Acesta s-a referit si la varianta in care, daca motiunea de cenzura va trece, Guvernul va da o ordonanta de urgenta intre momentul votarii si cel al publicarii rezultatului motiunii in Monitorul Oficial.

„Sper sa nu le treaca prin cap, sa spunem, ca trece motiunea si pana cand apare in Monitorul Oficial vor da vreo ordonanta. Se poate si asta, ar fi chiar noaptea mintii. Nu facem nimic din ceea ce nu ne-am dorit. Am anuntat ca vom face acest lucru in cazul in care forteaza aceasta schimbare total incorecta si abuziva”, a sustinut Ciolacu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos