Fosta sefa Tarom da cartile pe fata! Mezei: Ministrul Transporturilor mi-a spus sa anulam cinci curse interne si sa identific parlamentarii care se aflau la bord! Mesajele pe care i le-a trimis Razvan Cuc fostei sefe Tarom in ziua motiunii: „Astept numele”

528

Madalina Mezei, fost director general al TAROM, a declarat, vineri, ca ministrul interimar al Transporturilor, Razvan Cuc, i-a solicitat, cu doua zile inainte de votarea motiunii de cenzura, anularea a cinci zboruri interne si sa identifice parlamentarii care se aflau la bordul aeronavelor respective.

„Domnul ministru m-a chemat la dumnealui in birou cu doua zile inainte (de votul Motiunii din Parlament, n.r.) sa-mi spuna ca trebuie sa anulam niste curse interne ca sa oprim accesul parlamentarilor la votarea motiunii de cenzura. I-am raspuns ca asa ceva este imposibil pentru ca noi nu suntem stapani de sclavi, suntem o companie de oameni liberi. Indiferent de ce le-as fi spus eu pilotilor, nu ar fi facut niciodata asa ceva. Evident, eu nu as fi putut sa cer asa ceva subordonatilor companiei. Initial, era vorba despre cinci zboruri – doua curse de Timisoara si Oradea, Baia Mare, Satu Mare. Domnul ministru mi-a cerut sa identific senatorii si deputatii care se aflau la bord, i-am aratat, dupa care mi-a zis ca ma contacteaza a doua zi sa-mi spuna finalul deciziei dumnealui. Bineinteles, in acea seara am fost afectata puternic emotional, m-am gandit cum sa fac, cum sa-i demontez planul, cum sa-i spun ca asa ceva nu e posibil pentru ca era vorba despre proiectul TAROM care risca sa fie oprit”, a afirmat Mezei.

Potrivit fostului sef de la TAROM, intr-o noua discutie purtata in ziua urmatoare, ministrul de resort i-a solicitat sa incerce sa opreasca tehnic una din curse. „A doua zi, domnul ministru m-a chemat si mi-a spus ca trebuie sa anulam una dintre curse si ca sa procedez in sensul asta. Atunci, i-am spus ca din pacate nu sta in puterea mea. Directia de zbor este condusa de domnul Susanu care este postholder si nu am nicio autoritate asupra lor. Dupa care mi-a spus daca nu pot sa il opresc tehnic…

I-am spus ca eu am venit sa restructurez compania, cum as putea sa vin chiar eu, managerul general, sa spun directorului tehnic sa saboteze propria operare. Dumnealui a incercat sa gaseasca alte solutii, dupa care am plecat ingrijorata de o potentiala actiune in acest sens. Am contactat serviciul nostru de Operation Control Center care se ocupa de planificarea aeronavelor la zbor, m-am asigurat ca nu este nicio problema pe cursele de Baia Mare, Satu Mare. Am sunat directorul operational, aici de fata si l-am rugat de asemenea sa aiba grija sa nu existe nici cea mai mica intarziere pe aceasta cursa.

Am sunat directorul tehnic si i-am spus sa aiba grija sa nu se intample nimic de genul acesta si am sunat si comandantul cursei pe care am incercat sa il previn ca, daca cumva va proceda intr-un sens de genul acesta, toata lumea stie si va fi direct responsabil pentru ca e o initiativa in defavoarea companiei”, a povestit Madalina Mezei. intrebata daca a inregistrat convorbirea in care ministrul Transporturilor ii cere aceste lucruri, Mezei a raspuns: „Nu am inregistrat nimic, Colaborarea mea cu dumnealui nu a fost bazata pe probe impotriva dumnealui, noi trebuia sa colaboram pentru realizarea unui proiect, nu s-a pus niciodata problema de ceva fraudulos sau impotriva legii. Eu nu am venit cu tehnica sa incerc sa-l prind pe domnul Cuc intr-o postura neconforma”. „Ultimul meu scop e sa fac un scandal mediatic din compania TAROM. in 20 iunie mi-am inceput mandatul interimar de director general al Tarom la solicitarea domnului ministru Cuc. M-a sunat, m-a chemat si m-a rugat sa raman pentru a prelua pozitia de director general al Tarom, in vederea eficientizarii dupa un plan coerent care sa permita o accesare de finantare pe baza unui ajutor de stat. Relatiile de colaborare cu domnul Cuc au inceput foarte bine, in sensul ca eu l-am intrebat ce asteapta de la mine si ca daca ne intelegem si avem viziuni similare voi ramane in aceasta functie. Daca nu, ma voi retrage. Domnul Cuc mi-a zis atat: „Doamna, eu vreau sa salvez TAROM si ma bazez pe dumneavoastra”, a subliniat fosta sefa a operatorului aerian national. in privinta autosesizarii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe acest subiect, Madalina Mezei a sustinut ca procurorii nu i-au solicitat niciun fel de probe ci doar au invitat-o in calitate de martor in baza unui dosar deschis pentru Ministerul Transporturilor, „care are in vedere abuzul in serviciu”.

Conform unor mesaje care au intrat in posesia stirilor Pro TV, ministrul Cuc ar fi sunat inclusiv la SRI, pentru a se asigura ca nimeni nu va interveni, iar aparatele de zbor nu vor pleca in cursa. Razvan Cuc neaga intreaga poveste.

Fosta sefa Tarom povesteste ca a avut o prima discutie cu ministrul Transporturilor Razvan Cuc in biroul acestuia, marti, 8 octombrie, cu doua zile inainte de motiune.

Madalina Mezei, fosta directoare Tarom: “Ar fi trebuit sa fie oprite la sol anumite aeronave ca sa impiedice parlamentarii sa vina joi sa voteze motiunea de cenzura.
Reporter: Domnul ministru Cuc v-a spus asta expres?
Madalina Mezei, fosta directoare Tarom: Da.
Reporter: V-a spus asta cu martori?
Madalina Mezei, fosta directoare Tarom: Nu, eram doar eu singura in birou la dumnealui. O solicitare irationala, nu aveam cum sa o duc la indeplinire. Pilotii Tarom sunt curajosi si liberi, nu pot fi ingraditi de niciun interes obscur.”

A doua zi, directoarea Tarom l-ar fi informat pe ministrul Transporturilor ca nu poate da curs solicitarii. Seara, pe 9 octombrie, in jurul orei 22, Razvan Cuc ar fi mers acasa la Madalina Mezei pentru a discuta inca o data despre retinerea avioanelor la sol.

Madalina Mezei, fosta directoare Tarom: “L-am chemat pe domnul ministru Cuc sa-i spun ca asa ceva nu este posibil si ca am luat toate masurile pentru a impiedica intarzierea zborurilor. Asa ceva mi se pare peste limita legalului. Cred ca a fost o exaltare, o panica, o dorinta a dumnealui de a face niste demersuri in sensul blocarii motiunii.”

intr-un schimb de mesaje purtat in 10 octombrie la 00:40 dimineata, ministrul Cuc se arata deranjat ca povestea retinerii avioanelor la sol ar fi ajuns la Serviciul Roman de Informatii, iar cineva ar fi contactat-o pe sefa Tarom.

“Va rog sa imi spuneti numele doamnei care v-a apelat ca sa pot informa mai departe in cadrul institutiei dansei si numarul de telefon de pe care v-a apelat. Un print screen ar fi cel mai potrivit. M-au anuntat cei de acolo ca ei nu au autorizat un asemenea telefon. Astept numarul acum pentru ca asa ceva este de neconceput ca un serviciu de informatii sa puna presiune pe sefii companiilor de stat care vor sa isi faca treaba”, ii scria Razvan Cuc Madalinei Mezei.

Urmatoarele mesaje i le-a transmis cateva ore mai tarziu, la 9 dimineata, in ziua motiunii. Se interesa de parlamentarii opozitiei.

(Razvan Cuc, ministrul Transporturilor)
“Mai uitati-va pe Satu Mare
Daca a plecat vreunul”

(Madalina Mezei, directorul Tarom)
“Buna dimineata
Da 1”

(Razvan Cuc, ministrul Transporturilor)
“Cine?”

(Madalina Mezei, directorul Tarom)
“Petretchi”

(Razvan Cuc, ministrul Transporturilor)
“Ok
Astept numele
Celei care v-a sunat
Sau dupa veniti sa imi spuneti”

(Madalina Mezei, directorul Tarom)
“Ma chemati Dvs?”

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos