Foști lideri politici eliberați recent: Voiculescu, Fenechiu și Becali, dau semne că nu vor să rămână pe tușă și își fac calcule pentru întoarcerea pe scena politică!

580

Dan Voiculescu este așteptat într-un partid minuscul, al cărui fondator este. Relu Fenechiu a apărut la o manifestare organizată de un primar PNL, dar susține că nu se întoarce în politică. În schimb, Gigi Becali vorbește despre o posibilă revenire.

Foștii lideri politici care au fost eliberați după ce au stat în închisoare, în urma unor condamnări definitive,  dau semne că nu vor să rămână pe tușă. Fiecare dintre ei apelează la oamenii care le-au rămas fideli, deschizând posibilitatea întoarcerii în politică.

Imediat după ce a ieșit din închisoare, Dan Voiculescu și-a făcut publice planurile de viitor. „Mie mi-au fost furați trei ani din viață. Acești trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la pușcărie, chiar dacă cei vinovați vor plăti. Ultima abordare a mea e legată de viitor. V-aș ruga să ținem ochii mari deschiși și să ne uităm la orizont. Văd o luptă pe viață și pe moarte, pe pușcărie, pe orice risc, cu abuzurile, mai ales pentru cei care nu se pot apăra împotriva abuzurilor. Voi continua cu toate forțele mele, mai ales că determinarea mea e întărită după trei ani de pușcărie”, a anunțat Dan Voiculescu.

Ulterior, au apărut informații suplimentare, care permit conturarea planului de luptă anunțat de Voiculescu. Astfel, europarlamentarul Maria Grapini a vorbit despre posibilitatea ca Voiculescu să fie invitat la o discuție cu liderii Partidului Puterii Umaniste (Social Liberal) – PPU-SL.

Este vorba de o formațiune minusculă, înființată tot de Dan Voiculescu după ce a pierdut Partidul Conservator, când Daniel Constantin s-a dezis de fostul său șef.

Alianță cu ALDE

Potrivit unor surse parlamentare, PPU-SL ar putea fuziona în perioada următoare cu ALDE, formațiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu. În acest fel, PPU-SL ar avea o șansă să intre în viitorul Parlament, în timp ce Tăriceanu ar avea sprijinul postului Antena 3, controlat de Voiculescu, pentru plănuita candidatură la următoarele alegeri prezidențiale. De altfel, în ultima perioadă Antena 3 l-a atacat dur pe Liviu Dragnea, dar a cultivat imaginea lui Tăriceanu. O altă carte pe care mizează Voiculescu este Gabriela Firea, primarul Capitalei, văzută drept o posibilă succesoare a lui Dragnea în fruntea PSD.

Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat după ce a efectuat trei ani de închisoare, din pedeapsa de zece ani  primită, în 2014, în dosarul „ICA”. În iulie, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis, în mod definitiv, că fostul senator poate ieşi din închisoare.

Fenechiu, îmbrățișat de elita ieșeană

Recent, a fost în centrul atenției și Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor și fost vicepreședinte PNL. La nici două săptămâni după ieșirea din închisoare, Fenechiu a participat la sărbătoarea „Sipetul Bunicii”, din comuna Rediu, județul Iași, organizată de primarul liberal din localitate, Vasile Haidău, fost angajat al său.

Relu Fenechiu a defilat pe scenă alături de edil,  dar și de președintele CJ Iași, Maricel Popa (PSD). Mai mult, unii parlamentari din județ au fost trecuți cu vederea de către primarul din Rediu, care a preferat să îl popularizeze doar pe fostul coleg de partid, exclus din PNL ca urmare a condamnării primite în dosarul „Transformatorul”. La manifestare, Relu Fenechiu a fost îmbrăţişat de mai mulţi foşti colegi din PNL, PSD sau PMP. Printre cei care s-au îmbrăţişat sau salutat cu Fenechiu se numără prefectul Marian Şerbescu, fostul consilier judeţean Liviu Bulgaru, primarul din Rediu, Vasile Haidău, sau deputatul Petru Movilă (PMP).

În discursul său, Relu Fenechiu a făcut recomandări politicienilor de Iași, spunându-le să nu se mai certe și să lupte pentru proiectele Iașiului. „Îmi permit, ca un om cu destulă experiență politică, dar care nu mai are interese politice astăzi, să recomand politicienilor aici de față și celor care nu mai sunt de față că cel mai important lucru este să realizeze lucruri pentru oameni, nu să se certe, nu să caute nod în papură unul împotriva altuia pentru a bloca proiecte“, a fost sfatul  fostului liberal.

Cu toate acestea, Relu Fenechiu susține că nu va reveni în politică. „Nu vreau să mă întorc în politică. În urma activității politice m-am ales cu un dosar făcut la comandă”, afirmă fostul vicepreședinte liberal. „Eu am o expertiză judiciară din care reiese că transformatoarele despre care s-a tot scris că erau expirate au fost vândute de SISE, care a înregistrat și profit. Acum, se scrie că eu nu vreau să dau banii înapoi. Dar cum poți să ceri banii înapoi fără să dai marfa înapoi? Dacă transformatoarele erau așa de proaste, de ce nu mi le dau înapoi?”, a comentat Fenechiu.

„Ce să fac, să mă ascund“

Acesta a insistat pe faptul că nu este nimic anormal să apară alături de „prietenii” din politică. „Ce să fac? Să mă ascund? Am făcut ani de zile politică și majoritatea prietenilor mei sunt în politică. Eu, când am fost ridicat, eram în USL și eram prieten și cu cei din PNL, și cu cei din PSD. Dacă, între timp, ei s-au certat, eu am rămas prieten cu toți”, a fost poziția lui Relu Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor a fost eliberat pe 7 august din închisoare, după ce a executat  trei ani și jumătate din pedeapsă. Politicianul avea de executat o pedeapsă de cinci ani şi şase luni de închisoare, după ce magistraţii au contopit pedepsele din cele două dosare în care acesta a fost condamnat, respectiv dosarele „Transformatorul” şi „Siveco”.

Fostul ministru a fost condamnat definitiv în dosarul „Transformatorul” pe 30 ianuarie 2014, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi.

Becali, braț la braț cu serviciile și Dumnezeu

Și fostul europarlamentar Gigi Becali vorbește despre revenirea în politică, deși se concentrează pe clubul Steaua, unde este patron. ”Eu, dacă o să mai revin în politică, nu mai revin decât dacă… să vină SRI, SIE, Armata: «Băi, vino încoa’ că trebuie să salvăm România!». Reintru numai cu sprijin de la instituțiile statului ca să salvăm țara, că n-ai cu cine să salvezi. E țara mea! Sunt bine, sunt la biserică, bogat, nu țin dușmănie”, a comentat, recent, Becali. Declarațiile sale anterioare au fost chiar mai tranșante. „Mă retrag din business-uri, le vând şi îmi voi dedica viaţa României. Intru în politică. Un nume posibil pentru noul partid este Familia Ortodoxă”, a declarat Becali acum câteva luni.

Gigi Becali a fost eliberat condiționat în aprilie 2015. Ca politician, a condus PNG, a avut o alianță cu Corneliu Vadim Tudor și a fost ales deputat pe listele PNL.

Sursa: România Liberă

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos