Fostul consilier al premierului Tudose, Gheorghe Piperea, a lansat un atac fără precedent la adresa coaliției PSD-ALDE și în special la adresa reprezentanților acesteia din Comisia specială condusă de Florin Iordache. Avocatul susține că aleșii PSD-ALDE degeaba s-au lăudat că reglementează răspunderea magistraților.

Forma legii la care au ajuns ei este chiar favorabilă magistraților abuzivi și incompetenți. Mai mult, erorile judiciare din civil nu vor mai putea atrage răspunderea magistraților, deoarece textul se referă doar la erorile judiciare din penal.

”Despre raspunderea magistratilor care comit erori judiciare, incalca CEDO si desfida hotaririle CJUE: comisia speciala Iordache si mareata coalitie de guvernare tocmai ce au facut-o de-a dreptul imposibila. Asta dupa ce stimabilii care au emis inteligenta oug 13/2017, cea care a scos sute de mii de oameni in strada, s-au batut cu caramida in piept ca vor impune, in sfarsit, acest corelativ obligatoriu al independentei magistratilor.

Forma legii statutului magistratilor care a iesit din Camera derutatilor este, in privinta raspunderii, mai favorabila magistratilor abuzivi si incompetenti, care distrug vieti si vise prin erori judiciare, decat cea in vigoare. Halal!

Conform mega-productiei livrate la foc automat de comisia Iordache – alta intrebare, erorile judiciare din civil nu vor mai putea atrage raspunderea magistratilor, intrucat textul se refera doar la erorile judiciare din penal, iar culpa grava trebuie constata, dupa avizul favorabil al CSM, tot de o instanta penala. Astfel de decizii nu se iau decat in cazurile magistratilor indezirabili pentru sistem.

Pe de alta parte, pentru a intra in vigoare noua reglementare, trebuie pus in aplicare un sistem de asigurare de raspundere profesionala a magistratilor; pana la aparitia unui HG referitor la aceste asigurari, nu va exista nicio raspundere. Pana la punerea in aplicare a acestei asigurari pot trece ani buni, timp in care lumea va uita ca independenta magistratilor presupune si responsabilitate. Iar daca, totusi, se va ajunge la perfectarea acestei asigurari (care va fi platita de stat, adica de noi, ca doar n-o sa le reduca cineva magistratilor salariile, sporurile si pensiile foarte speciale cu sumele necesare pentru a-si plati singuri primele de asigurare) dauna va fi acoperita de asigurator, magistratul ramanand basma curata.

In fine, iar acest aspect este cel mai frustrant, nicaieri nu este reglementata excluderea din profesie a judecatorilor autori de erori judiciare repetate, precum si pentru condamnarea Romaniei la CEDO pentru greseli judiciare sau pentru sfidarea deciziilor CJUE.

P.S. De precizat ca, din totalul de 3 milioane de dosare aflate pe rolul instantelor, doar 7-8% sunt dosare penale. Restul sunt dosare civile. Chiar si statistic sau intuitiv se poate conchide ca erorile judiciare in civil sunt infinit mai multe decat in penal si, cu toate acestea, sunt excluse de la raspundere”, a scris, pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea.

Sursa: b1.ro