Fostul premier Ponta avertizeaza: Romania este pe lista neagra din cauza lui Dragnea!

174

Victor Ponta avertizeaza ca, dupa ce Parlamentul European a votat pentru activarea „optiunii nucleare” in cazul Ungariei, va veni si randul Romaniei in curand.

„Semnal de alarma – cod portocaliu! Decizia politica a lui Liviu Dragnea si a Guvernului sau de a pune Romania la remorca lui Viktor Orban in discursul si actiunea antieuropeana se dovedeste extrem de gresita – in contratimp cu ceea ce se intampla in UE .

Macar Orban a candidat direct si a obtinut votul concetatenilor sai pentru ceea ce face (nu s-a pitit pe lista la Teleorman, nici dupa fustele Veoricai )/ macar Orban este el lider nu copiaza un vecin mai “musculos”.

In Octombrie situatia din Romania va fi dezbatuta in plenul Parlamentului European in urma votului UNANIM al liderilor de grupuri politice (inclusiv Social Democrati si ALDE – ceea ce nu s-a intamplat niciodata din 2007) !

Actiunea violenta organizata de Ministrul de Interne Carmen Dan in 10 August si schimbarile legislative care urmaresc exclusiv eliminarea deciziilor de condamnare ale lui Liviu Dragnea sunt argumente extrem de grele : credeti ca Viorica Dancila va fi in stare sa vorbeasca in Plen in “frangleza” sa ii razgandeasca pe europarlamentari ? Credeti ca demagogiile ieftine si caraghioase facute la televiziunile din Romania de niste “fripturisti” politic de profesie (dispusi la orice ca sa mai prinda un loc pe lista PSD) ne vor ajuta?

Pretul va fi platit , ca de obicei, de cetatenii romani – iar nota de plata vine mai repede decat credem!

ProRomania a propus un “Plan de Actiune” foarte concret si realist pentru schimbarea acestei situatii – un plan pe care il sustin toti parlamentarii PSD care sunt contra lui Dragnea ! Daca Klaus Iohannis nu e surd si Ludovic Orban nu este orb politic ar trebui sa lase deoparte orgoliile si interesele personale si sa inteleaga ce este de facut pentru binele tarii”, a scris Ponta pe Facebook.

Parlamentul European a votat miercuri inceperea procedurii de sanctionare a Ungariei pentru incalcarea regulilor democratice, anunta Reuters. Dupa un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au sustinut motiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat ca a redus la tacere presa, a atacat ONG-urile si a subminat independenta justitiei.

S-au inregistrat 448 de voturi „pentru”, 197 „impotriva” si 48 de abtineri.

Un raport al parlamentarului european Judith Sargentini a notat ca atacurile lui Orban asupra presei independente, justitiei, imigrantilor si refugiatilor reprezinta un pericol pentru principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Aceasta masura nu va duce la penalizarea imediata a Ungariei, dar va deschide calea catre impunerea unor sanctiuni. Votul inseamna, de asemenea, ca Ungaria va primi un avertisment oficial pentru ca a incalcat valorile europene.

Orban a descris votul ca fiind o razbunare fata de Ungaria pentru ca a refuzat sa primeasca refugiati conform regulilor UE.

Motiunea urmeaza sa fie aprobata de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria sa nu mai aiba drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocata de Polonia, aflata intr-o situatie similara.

Articolul 7 din Tratatul UE reprezinta cea mai radicala sanctionare ce poate fi impusa unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru in cauza, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE.