Franta se pregateste de alegeri prezidentiale, iar TERORISTII le pun gand rau francezilor care vor sa iasa la vot!

473

Masuri sporite de securitate au fost decise pentru a asigura siguranta principalilor candidati la alegerile prezidentiale din Franta, in contextul anuntului facut marti de ministrul de interne, Matthias Fekl, despre arestarea, la Marsilia, a doi barbati suspectati de planificarea unui atac „iminent”, relateaza Le Figaro si BFMTV.

Potrivit anchetatorilor, cei doi barbati de 23 si 29 de ani intentionau sa atace sediul unuia dintre candidatii in alegerile prezidentiale, fara a se preciza insa despre cine este vorba. Atacul urma sa fie comis „in termen foarte scurt, se poate spune, in zilele urmatoare”, a adaugat ministrul, citat de aktual24.ro.

Echipele de campanie ale candidatilor au fost avertizate dinainte — potrivit echipei lui Francois Fillon, inca de vineri — in legatura cu aceasta amenintare terorista, fiindu-le difuzate fotografiile celor doi suspecti. Serviciile de securitate ale principalilor candidati au fost in consecinta intarite.

Vinerea trecuta, la Montpellier, o anumita tensiune se simtea printre organizatorii mitingului lui Francois Fillon. Filtre au fost instalate la intrarea intr-un parc expozitional si nu la usile salii, unde urma sa aiba loc mitingul propriu-zis, pentru a securiza mai bine intregul eveniment, la care erau asteptate aproximativ 3.000 de persoane. Oficial, membrii echipei de campanie n-au facut nimic deosebit cu aceasta ocazie, cu exceptia masinilor jandarmeriei, care patrulau la fata locului. Totusi, perchezitia corporala devenise mai sistematica.

Intr-un comunicat dat publicitatii marti, candidatul dreptei a reactionat la arestarea celor doi suspecti, subliniind ca „democratia nu trebuie sa se incline in fata amenintarilor si a intimidarilor teroristilor”.

Candidata extremei drepte, Marine Le Pen, presedinta Frontului National, a declarat ca ia „in serios” amenintarea terorista. Ea conteaza pe „profesionalismul” fortelor de securitate pentru a se putea evita cel mai grav dintre scenarii. Mitingurile partidului sau au fost deja vizate de Daesh (acronimul in araba pentru gruparea Statul Islamic) ca tinte preferate.

Potrivit lui Louis Aliot, vicepresedintele FN, pe baza informatiilor colectate de serviciile de informatii, Ministerul de Interne a avertizat principalii candidati la presedintie prin directorii lor de campanie.

Luni seara, la penultimul miting al sau la sala de spectacole Zenith din Paris, Marine Le Pen a beneficiat de o securitate sporita, dar care nu a putut opri patrunderea subita pe scena a doua militante Femen, ramase nedetectate in public.

Echipa de campanie a candidatului organizatiei civice „En Marche!” (liberal-sociala) este de asemenea in alerta, potrivit Le Journal du Dimanche. Fostul ministru al economiei Emmanuel Macron a dat publicitatii si el un comunicat de presa, ca reactie la informatiile privind dejucarea unui atentat cu cinci zile inaintea primului tur de scrutin.

Macron saluta „comunitatea serviciilor de politie si de informatii” care a permis dejucarea acestui „plan terorist destinat sa perturbe grav campania prezidentiala in curs de desfasurare”.

Un numar sporit de politisti de la Serviciul de protectie, specializat in securitatea persoanelor, au fost desfasurati pentru aceasta campanie: 12 in jurul lui Francois Fillon, tot atatia pentru a asigura paza lui Benoit Hamon (socialist), opt au fost detasati pentru Jean-Luc Melenchon (stanga), sapte pentru Emmanuel Macron (independent).

Cel mai mai amenintat pare sa fie candidatul dreptei Francois Fillon. Luni, serviciile de securitate i-au cerut acestuia sa poarte o vesta antiglont, dar el a raspuns printr-un refuz categoric.

UCLAT, Unitatea de coordonare a luptei anti-teroriste, l-a clasat pe candidatul Republicanilor la nivelul 2 al persoanelor aflate in pericol, pe o scara de la 1 la 4 (la nivelul 1 se incadreaza cele mai amenintate persoane, in timp ce la 4 cele mai putin vizate). Francois Fillon este singurul candidat clasificat in aceasta categorie. Marine Le Pen este la nivelul 3, Emmanuel Macron si Jean-Luc Melenchon la 4, potrivit BFMTV.

Amenintarea terorista planeaza inca asupra desfasurarii acestor alegeri prezidentiale, de aceea primaria Parisului a decis sa interzica toate intrunirile publice in seara primului tur al scrutinului, potrivit informatiilor unui membru al echipei unui candidat, scrie Le Figaro, dar o confirmare oficiala in acest sens inca nu exista.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos