Gandire de politician: Cum fac sa ajung la ciolan!?

729
Noul sistem de alegeri pe lista aduce din nou in prim plan vedetele politicii romanesti, dar in spatele lor se ascund acolitii acestora. Astfel prin votul pe liste adevaratii vectori de imagine aleg dupa beneficii nu dupa onoare. Uite asa proestesc oamenii de ani de zile cu uite primaru iar apoi te trezesti cu parlamentaru sau cu primari care candideaza pe liste desi stiu ca nu vor ramane in Parlament, vezi cazul Olgutei Vasilescu.

Tactica folosită nu este una nouă. În 2012, mulţi parlamentari au candidat pentru posturi de primar sau preşedinte de consiliu judeţean, iar  cei care au obţinut un mandat de primar sau şef de CJ, au renunţat la funcţia de la Bucureşti. Aşa au stat lucrurile pentru 12 senatori şi 9 deputati. Printre cei care au renunţat în vara lui 2012 s-au numărat senatorii Nicolae Robu, ales primar la Timişoara, Lia Olguţa Vasilescu, acum primăriţă de Craiova, Marian Cristinel Bâgiu, fost preşedinte CJ Buzău), Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa, Iulian Bădescu, edilul Ploieştiului, Emilian Frâncu, fost primar la Râmnicu-Vâlcea şi deputaţii Florin Ţurcanu, devenit preşedinte CJ Botoşani, Cipian Dobre, preşedinte CJ Mureş, Robert Negoiţă, acum primar la sectorul 3,  Horea Uioreanu, preşedinte CJ Cluj, Cristian Adomniţei,  pentru şefia CJ Iaşi, Emil Radu Moldovan, în fruntea CJ Bistriţa-Năsăud, Cătălin Nechifor, preşedinte CJ Suceava şi Culiţă Tărâţă, preşedinte CJ Neamţ.

Pentru aceştia statutul de potentat local a fost mai tentant decât cel de posesor de cartelă de vot printre alte câteva sute de oameni. Acum trendul s-a inversat , iar o parte din aleşii  locali actuali, precum social-democraţii Olguţa Vasilescu, Ţuţuianu, Nechifor, sau primarul liberal al Romanului, Laurenţiu Leoreanu şi cel al Balşului, Mădălin Teodosescu, deschid acum listele organizaţiilor judeţene,  tocmai pentru a ridica cota celor două partide, ca ulterior să revină în demnităţile locale, puse special la păstrare în acest sens. De altfel, Olguţa Vasilescu a recunoscut public că nu va renunţa la funcţia de primar şi că a luat decizia de a candida la parlamentare doar pentru a sprijini partidul să câştige un număr mai mare de voturi.

Logica de politician

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, deschide lista PSD Dolj la Camera Deputatilor, declarand ca prefera sa ramana edil si ca va merge in parlament doar daca „din acea postura” va putea ajuta mai mult orasul, transmite Agerpres. Totodata, Radu Preda, inculpat alaturi de Vasilescu in dosarul in care aceasta este acuzata de luare de mita si spalare de bani, se afla pe locul doi pentru Senat.

Lista candidatilor PSD Dolj pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a fost validata, vineri dimineata, in plenul Comitetului Executiv al organizatiei, Lia Olguta Vasilescu fiind prima pe lista de candidati la Camera Deputatilor.

„Vreau sa raman primar. Aceasta este intentia mea in proportie de 99% si voi pleca doar daca din acea postura pot sa ajut mai mult orasul Craiova. Trebuie sa luptam in aceasta campanie electorala pentru a obtine un scor mai mare decat am avut la alegerile locale pentru ca stim foarte bine ca daca exista un Guvern politic si este al PSD, se va uita altfel catre aceasta zona, fata de ceea ce s-a intamplat pe guvernarea actuala” a declarat Lia Olguta Vasilescu, vineri, in conferinta de dupa finalizarea votului din Comitetul Executiv.

inchide

În prezent, din cei 588 de deputaţi şi senatori aleşi în  decembrie 2012, şi-au dus mandatul la bun sfârşit numai 500. Restul de 88, fie au renunţat la mandatele de parlamentari pentru cele de aleşi locali, fie au fost tentaţi de funcţii poate mai puţin prestigioase, dar mai stabile şi, nu în ultimul rând, mai bănoase, cazul lui Toni Grebla (PSD), devenit judecător efemer al Curţii Constituţionale, dar silit să demisioneze după ce a fost implicat într-un scandal de corupţie. În schimb, fostul deputat UNPR Marian Enache a fost numit judecător la CCR în actuala legislatură.

Patru dintre edilii aleşi ai Capitalei au plecat din Parlament: primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, fostă senatoare, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, fost deputat, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, fost deputat, şi edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu, fost senator. Alţii au ajuns în conducerea Consiliilor Judeţene în urma alegerilor locale: fostul senator PNL Alin Tişe, ales preşedintele CJ Cluj, fostul ministru PSD Sorin Grindeanu, ales preşedintele CJ Timiş, fosta deputată Claudia Boghicevici, aleasă vicepreşedinte al CJ Arad.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos